Prati nas

Vijesti

Računice

Kako godine studiranja uračunati u staž? Ovo su postojeći modeli

Dok su njihovi vršnjaci stjecali radni staž, visokoobrazovani su studirali. Rezultat je da su zbog studija na kraju penalizirani, budući da u mirovinu odlaze s manje godina staža ili moraju duže raditi i kraće uživati mirovinu.

Objavljeno

|

Kako godine studiranja pretvoriti u mirovinski staž
ilustracija: S. Bura/mj

Predizborno zauzimanje koalicije Umirovljenici zajedno da se godine studiranja uračunaju u staž , naišao je na podijeljenu reakcije javnosti. No ono što se u hrvatskim okvirima čini egzotičnim, u nekim je naprednijim zemljama posve normalno. Tportal je napravio kratki pregled postojećih modela koji sasma dobro funkcioniraju.

Njemačka

U njemačkom mirovinskom sustavu postoje različiti pragovi mirovinskog staža u okviru kojih se priznaju mirovinska prava za starosnu mirovinu. Ovisno o vrsti mirovine, mirovinski staž može biti pet godina, 20 godina, 25 godina, 35 godina ili 45 godina.

Osiguranici koji se kvalificiraju za mirovinu s minimalno 35 godina staža imaju pravo u njega uračunati razdoblje studiranja. Onima koji stječu pravo na mirovinu s 35 godina staža mogu se priznati i razdoblja u kojima su bili bolesni, trudni i nezaposleni.

Oglas

Belgija

U Belgiji postoji mogućnost dokupa staža za godine studiranja. Dokup staža omogućen je za razdoblje visokog obrazovanja (sveučilišnog i nesveučilišnog) u kojem je stečena diploma, najviše dvije godine tijekom kojih je pripreman doktorat te za razdoblje pripravničkog staža.

Zaposlenici i samozaposleni pojedinci koji reguliraju svoje razdoblje studiranja unutar 10 godina nakon stjecanja diplome plaćaju paušalni iznos od 1560,60 eura za godinu staža. Ako dokupljuju staž nakon tog roka, paušalni iznos se povećava. Treba napomenuti da dokup staža u Belgiji utječe samo na iznos mirovine, a ne i na raniji mogući datum umirovljenja.

Italija

U Italiji postoji model dokupa staža prema kojem je moguće “pretvoriti” godine provedene na sveučilištu u mirovinska prava po cijeni od 5260 eura po godini studija, što je plativo u do 120 mjesečnih rata i potpuno oslobođeno poreza.

U prava na mirovinu mogu se “pretvoriti” sve vrste sveučilišnih studija, uključujući istraživačke doktorate, poslijediplomske studije i tečajeve koji su certificirani kao ekvivalentni sveučilišnim diplomama. Dodatne godine studiranja iznad uobičajenog roka ne priznaju se, kao ni razdoblje studiranja uz posao.

Poljska

Pravo na mirovinu u Poljskoj stječe se navršenom starosnom mirovinom i radnim stažem koji iznosi 20 godina za žene i 25 godina za muškarce. U radni period priznaje se i vrijeme provedeno na redovnom studiju, kao i vrijeme provedeno na bolovanju.

Pritom se u izračunu mirovine ta razdoblja obračunavaju po sniženoj obračunskoj osnovici i uzimaju se samo u dijelu koji ne prelazi trećinu dokazanih razdoblja plaćanja doprinosa. Primjerice, “razdoblje neplaćanja doprinosa” za muškarce s 25 godina staža je najviše osam godina, piše Tportal.

Austrija

U Austriji se u radni staž priznaju razdoblja nezaposlenosti, bolovanja, služenja vojnog roka ili odgoja djece za vrijeme kojih je doprinose uplaćivala država. Kada je riječ o razdoblju studiranja, Austrija omogućuje dokup staža za godine studija.

Priznavanje godina redovnog studiranja u radni staž po nekom od navedenih modela svakako bi značajno poboljšalo status hrvatskih umirovljenika s fakultetskim obrazovanjem, ali i potaknulo mlade da se odluče na studiranje, zaključuje Tportal.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.