Prati nas

Mozaik

Izaberite radost

Mali koraci koji su potrebni da biste se osjećali sretnima

Da bi izašli iz nezadovoljstva sobom i svojom svakodnevicom, ne morate ići na drugi kraj svijeta. Potreban je samo mali korak da počnete svjesno uživati u susretu s ljudima koje volite, u hrani, prirodi, plesu uz glazbu dok kuhate – ukratko, u svemu oko sebe. Saznajte kako to postići.

Objavljeno

|

Koje su zamke uma i kako ih prepoznati te promijeniti negativne obrasce razmišljanja kako bismo postali sretniji i više svjesni trenutka?
ilustracija: S. Bura/mj

Ljudi se mogu cijeli život pitati kada će konačno biti sretni, a da pri tome nikada ne osvijeste da to mogu postati čim promijene mentalni sklop. Najčešće je za osjećaj unutarnje sreće doista dovoljno promijeniti način na koji razmišljamo i gledamo na sve naše okolnosti. Koji su koraci za to potrebni, za The Guardian sažela grupa autora s područja mindfulnessa.

Krenite malim koracima

Pokušajte svaki dan primijetiti nešto što u vama izaziva radost. Za početak, možete krenuti u foto izazov: svaki dan fotografirajte jedan prekrasan cvijet, ili zanimljiv prizor, ili možda slatkog psića kojeg sretnete taj dan.

Mislite pozitivno

Planirajte jutarnju afirmaciju ili pozitivnu izjavu i veselite se što ste dan započeli lijepim mislima. Neki si misao stave na zaslon mobitela pa je to prvo što ujutro vide na ekranu. Evo primjera misli: “Danas ću osvijestiti lijepe trenutke kojih ću se rado sjećati.” Ili: “Danas sam otvorena za puno radosti koje me čekaju.”

Pretvorite rutinu u ritual

Ako je kava prvo o čemu razmišljate kad se probudite, nasmiješite se i razmišljajte: kako će mirisati, kakvog će okusa biti i kako ćete se dobro osjećati dok je ispijate. To je ritual koji volite i zato se usredotočite na njega.

Pronađite radost u svakodnevici

Razmislite koje ćete tri stvari raditi danas, a već im se radujete. To može biti jutarnja šetnja parkom ili slušanje podcasta pa čak i kupanje u kadi na kraju dana.

Isključite se iz autopilota

Možda imate hobi kao što je vrtlarenje ili imate ljubimca s kojim provodite vrijeme. Izlazak iz nesvjesnog u svjesno iščekivanje ovih trenutaka koji vas vesele, dobar je put u radosno življenje.  

Izbjegavajte zamke uma

Da biste promijenili način razmišljanja i postali radosniji, prvo se morate upoznati s vlastitim negativnim obrascima razmišljanja. Ove “zamke uma” odnose se na to da vam je sve što ne ide po špagi katastrofalno i da odbacujete sve pozitivno i vjeru u moguć dobar ishod.

Na primjer, umjesto da pomislite: “Idem na put samo na jednu noć, teško da ću se odmoriti”, recite sebi: “Kako dobro, idem provesti noć daleko, izaći ću na lijepu večeru i družiti se s prijateljima. Život je lijep!”  

“Trebalo bi” je još jedna zamka. Možda mislite da bi trebali imati uspješniji društveni život, kao i svi oko vas. No, umjesto da si stvarate pritisak da morate biti na svakom događanju, osvijestite da ste sretni što s vremena na vrijeme imate ugodne izlaske.

Uživajte u trenutku

Postoji onaj trenutak neposredno prije nego što počnete jesti svoje pecivo, ili netom prije filma, ili dok ulazite u svoju kupku. Jesti omiljeno pecivo neka bude svjesna radost u kojoj treba uživati. Uživajte u tom prvom zalogaju i pomislite koliko ste sretni. Primijetite da ste sretni kad ulazite u kadu pa tada slobodno recite: “Ako ovo nije lijepo, ne znam što je.”

Počastite se

Isplanirajte kratke izlete i mala uživanja. Možete si zadati i da ćete jednom tjedno s prijateljicom ili prijateljem posjetili umjetničku galeriju ili otići u kazalište ili kino. Nemojte se osjećati krivima zbog tog “luksuza”. Ako si dopustite veseliti se ovim ritualima, istinski ćete u njima i uživati.

Zapišite planove

Jedna od vježbi je stjecanje navike pismenog planiranja. Čak i jednostavan čin stavljanja olovke na papir planove može učiniti stvarnijima i povećati uzbuđenje.

Vodite dnevnik radosti

Radost je individualna. Da, svi se veselimo dok gledamo unuke kako se sretno igraju, ali važno je pronaći i ono što nam kao individui donosi radost. Vodite dnevnik radosti i zabilježite što vas je usrećilo taj dan, tjedan ili mjesec. Na taj način možete planirati više radosnih trenutaka u budućnosti.

Uzmite si dvadesetak minuta za vježbanje

Planirajte vrijeme za vježbanje, barem lagano istezanje ili ples uz glazbu. Ako vam to više zvuči kao kazna nego kao zadovoljstvo, ne forsirajte jedno te isto, nađite neku vrstu rekreacije u kojoj uživate.

Pokušajte s planiranjem obroka

Smišljanje jelovnika za tjedan znači da ćete se moći veseliti onome što ćete jesti. Ako ste u stisci s vremenom, samo si recite: “Ovaj tjedan jedva čekam napraviti puding”. Ili što već volite.

Dogovorite susret s prijateljima

Uživajte dok se spremate za odlazak na kavicu s nekim, uživajte dok putujete do mjesta susreta veseleći se čavrljanju. Pozovite prijatelje ponekad i u svoj dom, budite radosni dok im pripremate kolačiće i čaj. Važno je pronaći vrijeme za susret s nekim do koga vam je stalo.

Planirajte izlet

Nemojte odmah reći da nemate novca za izlete. Umirovljeničke udruge ili crkvena zajednica organiziraju doista priuštive izlete. Raspitajte se, ne samo da je lijepo na izletima, lijepo i samo iščekivanje tog dana.

Potražite prirodna čuda

Priroda budi radost. Izađite, ne morate ići daleko od stana ili kuće. Dotaknite narcise. Pomirišite rascvjetalu granu.

Idite u svjesnu šetnju

Kad ste vani pokušajte biti svjesni svega oko vas, bilo da su to propupale voćke ili zvijezde noću. Mogu vam se nametnuti i misli i brige, poput: “Proljeće je došlo prerano, mora da je to zbog klimatskih promjena.” No pokušajte se toga osloboditi u šetnji.

Radite nešto kreativno

Istraživanja koja ispituju utjecaj kreativnosti na mentalno zdravlje redovito su pozitivna. Pokušajte isplanirati malo vremena za svoju kreativnu stranu – za to ne morate biti rođeni umjetnik. Ako ne znate slikati ili crtati, izrezujte lijepe slike iz časopisa i stvarajte kolaže. Pišite pjesme ili priče ili na YouTube-u pratite upute za izradu origamija, naoružani komadom običnog papira.

Glazba je melem za dušu

Naučite svirati neki instrument po svom izboru. To bi vas moglo ispuniti i dobro je za moždane vijuge. Pridružite se nekom zboru, primjerice crkvenom. Zašto ne, kad to može biti toliko nadahnjujuće?

Pokušajte raditi nešto novo

Upišite se na tečaj plesa ili radionicu keramike kako bi isprobali nešto novo. Neizvjesnost zbog učenja nečeg novog može dodati iskru uzbuđenja u vaš tjedan. Tko zna, možda bi vam to moglo čak promijeniti život.

Idite redovito u knjižnicu

Jeste li ikada imali onaj osjećaj da zaista uživate u knjizi koju čitate, ali i jedva čekate započeti sljedeću? Ubacite čitanje u svoj sretan život. Postavite si izazov, počnite s popisom knjiga koje bi voljeli pročitati. Sretno na putu prema svjesnom izboru životne radosti!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.