Prati nas

Povjerljivo

Problem privatnosti

‘Neodgojena pokćerka objavila je moju sliku u spavaćici. Što učiniti?’

Umirovljenica je nevoljko pristala na fotografiranje pri čemu nije ni pomislila da će tu fotografiju moći vidjeti cijeli svijet. Želi da njena pokćerka ukloni tu nemilu sliku, no čini se da u tome nema suprugovu podršku.

Objavljeno

|

Nesretna umirovljenica otkriva važnost pristanka pri objavljivanju fotografija na društvenim mrežama. Poštujte privatnost svojih bližnjih, pitajte za dopuštenje prije dijeljenja njihovih slika. Temeljna pristojnost ne smije biti zanemarena ni u digitalnom svijetu.
ilustracija: S. Bura/mj

Ako se vaši prijatelji i i članovi obitelj namjerno ne pojavljuju na društvenim mrežama, prije no što objavite njihovu fotografiju na nekoj mreži, pitajte ih za dopuštenje. To je stvar temeljne pristojnosti, zar ne? A na pristojnost ne smijemo zaboraviti ni u digitalnom svijetu.

Ovo jednostavno pravilo čini se posve prirodnim pripadnicima starijih generacija. No, mlađim generacijama je posve prirodno objavljivati baš sve iz svog privatnog života. Kada se sukobe takva dva svijeta s nespojivim osjećajima za privatnost, nastaju problemi.

S takvim problemom javila se jedna nesretna umirovljenica kolumnistici Abigail Van Buren, a čije savjete prenose mediji diljem svijeta. Naime, nemir u obitelj unijela je jedna nezgodna fotografija.

“Suprug i ja smo se prije šest godina povukli u mirovinu i preselili smo se u drugi grad. Imamo dva odrasla sina, a suprug ima i dvije odrasle kćeri koje još uvijek žive u našem starom gradu. Suprugova starija kći (50) nedavno je došla u posjet zajedno sa svojom desetogodišnjom kćeri”, početak je ispovijedi umirovljenice koja se potpisala pseudonimom “Nisam zadovoljna”.

“U nedjelju su trebali otići. Zapravo, suprug ih je trebao odvesti na aerodrom, a ja sam planirala ostati doma na miru piti jutarnju kavu i čitati novine. Prije nego što su otišli, njegova kći je htjela snimiti zajedničku fotografiju. Rekla sam joj da ne želim sliku u spavaćici, ali je ona obećala da će slikati samo od vrata prema gore”, piše umirovljenica koja je na koncu pristala na fotografiranje, ali pod svojim uvjetima. Ali, avaj! Sve je pošlo po zlu samo dva dana kasnije.

Narušena joj je privatnost

“Bivši klijenti su objavili na Facebooku kako su sretni što me vide tako zadovoljnu u mirovini. Suprug mi je pokazao tu objavu na kojoj se vidim u spavaćici od struka nagore, a koju je njegova kći objavila na svom profilu na Facebooku.”

“Ne koristim Facebook, ne želim svoj lik na Facebooku i nisam sretna što je objavila i snimila takvu fotografiju, iako sam izričito rekla da to ne želim. Zar nije uobičajena pristojnost pitati nekoga prije nego što samovoljno objaviš njegovu sliku na Facebooku?” pita ova umirovljenica.

Odgovor koji joj je ponudila Abigail Van Buren, autorica kolumne “Draga Abby”, vrlo je kratak. “Pretpostavit ću da kći vašeg supruga nije objavila obiteljsku sliku na Facebooku da bi vas naljutila. Možda je zaboravila obećanje.”

“Budući da to nije slika sretnog umirovljenja koju želite odaslati svijetu, zatražite od nje da je makne i nadajte se da će pristati. Ako ne pristane, nemojte se više fotografirati za obiteljske slike kad je ona iza kamere”, odrješito je napisala Abby.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.