Prati nas

Vijesti

Praznik rada

Spremaju se prvomajski grah i štrukle, u Maksimir stiže i Gibonni

Proslava Prvoga maja povijesno je vezana uz štrajkaški pokret koji se razvio u Sjedinjenim Državama 1890-ih i veliki štrajk u Chicagu 1. maja 1886., u kojem je sudjelovalo približno 40.000 ljudi.

Objavljeno

|

Prvomajska proslava u Maksimiru.
foto: Sandro Bura

Zagrepčani i njihovi gosti i ove će godine proslaviti Međunarodni praznik rada u Maksimiru. Prvomajsku proslavu u najljepšem gradskom perivoju organizira Grad Zagreb s početkom u 9:00.

Tradicionalno, građanima će u srijedu biti podijeljeno 40 tisuća porcija graha i 20 tisuća porcija štrukli, dok će glazbeni program predvoditi Gibonni. Pridružit će mu se i  Martin Kosovec, pobjednik posljednje sezone The Voicea. Na veliku maksimirsku pozornicu će stati i gradonačelnik Tomislav Tomašević koji će se prigodno obratiti građanima.

Usporedno s programom na velikoj pozornici, na maloj će se pozornici od 10 do 15 sati odvijati kreativne radionice u organizaciji Centra za kulturu Maksimir, predstave za djecu te nastupi plesnih skupina.

Oglas

Samo četiri godine nakon krvoprolića u Chicagu, u Hrvatskoj se počelo obilježavati Praznik rada i to baš u Maksimiru. Naime, tog 1. maja 1890. godine okupljeni radnici glasno su zatražili osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog uzdizanja uz parolu “Mi smo za rad, ali želimo živjeti kao ljudi”.

Zašto baš 1. maj?

Proslava Prvoga maja povijesno je vezana uz štrajkaški pokret koji se razvio u Sjedinjenim Državama 1890-ih i veliki štrajk u Chicagu 1. maja 1886., u kojem je sudjelovalo približno 40.000 ljudi. Na skupu, na kojem su radnički vođe istaknuli zahtjeve, došlo je do oružanoga napada na štrajkaše. U napadu je ubijeno šestero ljudi, a ranjeno oko pedesetero, dok je velik broj demonstranata bio uhićen.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.