Prati nas

Mozaik

Misterij

Treba li moliti Očenaš raširenih ruku? Stručnjaci su objasnili

‘Vaš vas svećenik na svoj način možda želi na drugačiji način uključiti u molitvu Očenaša, ali ispravan je način onako kako piše u Općoj uredbi Rimskoga misala.’

Objavljeno

|

Kako držati ruke dok se moli Očenaš?
ilustracija: S. Bura/mj

Kakav treba biti položaj tijela kad se moli osnovna kršćanska molitva Očenaš? Pitanje je to o kojem se raspravlja među vjernicima, a jedan od njih pomoć je odlučio potražiti od katoličkog tjednika Glas Koncila.

“U mojoj župi novi svećenik nam govori da raširimo ruke tijekom molitve Očenaša, kao što to i on čini. Jedni učine tako, drugi ne. Koji je ispravan put?” pita zbunjeni vjernik.

“Vaš vas svećenik na svoj način možda želi na drugačiji način uključiti u molitvu Očenaša, ali ispravan je način onako kako piše u Općoj uredbi Rimskoga misala koja pod podnaslovom Kretnje i držanje tijela (br. 42) ističe: Zajedničko držanje tijela, kojega se imaju pridržavati svi sudionici, znak je jedinstva članova kršćanske zajednice koji su se okupili na svetu liturgiju: izražava i gaji duh i osjećaje sudionika te u broju 152 navodi: Nakon euharistijske molitve svećenik sklopljenih ruku izgovori poziv na Molitvu Gospodnju koju zatim, skupa s narodom, moli raširenih ruku“, citira Glas.

“Tumačeći broj 152, možemo zaključiti da se narod ne poziva da molitvu Očenaša moli raširenih ruku, premda ćete taj način vidjeti u nekim crkvama u kojima neki vjernici mole Očenaš raširenih ruku, a ponekad i prate svećeničke geste i poluglasno izgovaraju riječi koje su pridržane svećeniku. Slično piše i u broju 237: Zatim glavni slavitelj sklopljenih ruku upućuje poziv na Molitvu Gospodnju, a onda raširenih ruku zajedno s ostalim suslaviteljima, koji također rašire ruke, i s narodom, moli Molitvu Gospodnju“, stoji u objašnjenju.

Glas Koncila na kraju zaključuje: “Dakle, dok za slavitelja i suslavitelje Opća uredba Rimskoga misala jasno kaže da Očenaš mole raširenih ruku, za vjernike to ne spominje, pa je samim time stvar jasna. Premda, kao što vidimo, praksa u nekim župama može biti suprotna, što ne znači da ju treba poticati.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.