Prati nas

Mozaik

Ugovorom o djelu umirovljenici mogu steći novi staž i veću mirovinu

Kada obavljate poslove po ugovoru o djelu, tada se također uplaćuju doprinosi za mirovinsko osiguranje.

Objavljeno

|

Stječe li se ugovorom o djelu dodatni staž?
ilustracija: S. Bura/mj

Mnogi umirovljenici ne miruju u mirovini. Koriste pravo rada na četiri sata dnevno uz zadržavanje mirovine ili rade na ugovore o djelu. Plaćaju li se na to mirovinski doprinosi i ako da, znači li to da se na taj način može podebljati i formalna mirovina?

Upravo je takvo pitanje došlo na adresu Pravnog savjetovališta Sindikata umirovljenika Hrvatske. “Već niz godina obavljam razne poslove po ugovorima o djelu. U mirovini sam i čuo sam da bi i na ovaj način mogao ostvariti novi dodatni staž i da bi tako mogao steći pravo na ponovni izračun mirovine? Da li je to točno?” pita C.B. iz Svetog Ivana Zeline.

“Kada obavljate poslove po ugovoru o djelu, tada se također uplaćuju doprinosi za mirovinsko osiguranje. Ako su uredno plaćani po vašim ugovorima o djelu, stekli ste dodatni staž”, odgovaraju pravnici Sindikata umirovljenika Hrvatske. No koliko je zapravo novostečenog staža i kako do njega doći?

“Koliko ste novog staža stekli radeći na ovaj način ovisi o visini prihoda i visini uplata doprinosa koje ste imali u proteklom razdoblju. Takav staž koji ste ostvarili možete odmah vidjeti u sustavu e-građani ili zatražiti taj podatak od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.”

“Ako ste stekli barem godinu staža osiguranja, imate pravo na ponovni izračun mirovine. Ako ostvarite ponovni izračun mirovine, podsjećamo da će se računati sukladno vrsti mirovine koja vam je određena prvotnim rješenjem o umirovljenu. Sam novi izračun mirovine ne znači i mijenjanje vrste mirovine koja vam je već određena, osim što je povećava”, zaključuju pravnici SUH-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.