Prati nas

Povjerljivo

Ugovor razdora

Bojana: ‘Dočuvala sam oca i brinem o majci, a brat je dobio cijelu kuću’

Kad je riječ o nasljedstvu, naši čitatelji svjedoče o svakakvim, pa i nezamislivim prevarama od strane članova obitelji. Gospođa Bojana opisala nam je iskreno što se njoj dogodilo i koliko zbog toga pati.

Objavljeno

|

Ne znamo zašto je majka gospođe Bojane sklopila ugovor o dosmrtnom uzdržavanju sa sinom, izostavivši kćer. Bojana tvrdi da je uvijek brinula o roditeljima.
ilustracija: S. Bura/mj

Ne znamo razloge zbog kojih je majka gospođe Bojane baš sa sinom sklopila ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, a kći posve izostavila, no brat ima pisani trag o tome. Razlog, tvrdi naša čitateljica u pismu, sasvim sigurno ne leži u zanemarivanju roditelja s njezine strane.

O tome piše: “Cijeli život sam svima pomagala, a to radim i danas. Sin mi je je umro kad je imao samo 27 godina, nema veće patnje za majku. Potom sam i o tati brinula pune tri godine, dok je bolovao od leukemije. Toliko je još poživio i umro. Pomagala sam i svojoj majci koja je imala tri operacije do sada, a pomažem joj i dalje.”

Ugovor potpisan u tajnosti

Sve joj je još manje jasno oko prepisivanja cijele kuće na brata, što ga nije bilo dok je trebalo. “Moj brat nikada za nikoga nije mario ni brinuo. Zlo se u kući nastanilo nakon očeve smrti. Za ugovor o dosmrtnom uzdržavanju između majke i brata saznala sam slučajnu, kad sam išla nešto sređivati u zemljišne knjige. Sve se dakle dogodilo meni iz leđa”, piše o izdaji.

Oglas

Sada se počelo događati ono čega se svaki čovjek boji, a to je da ju brat tjera iz kuće. “Mama je stara i bolesna, o njoj brinem ja i svi oko nas, samo on ne. Mene tjera s riječima da sam nezakonito u njegovoj kući”, objašnjava.

Više ne razgovaraju, a spasila bi je vikendica izvan grada, no i tu je polovica bratova. “Sada više nema nikakve priče između nas. I kuću koju smo van Zagreba naslijedili u omjeru pola-pola, dao je na sud i čekamo civilnu diobu suvlasništva. Bolesna sam i imam 300 eura primanja. S tim moram plaćati sudove, a ni za život nemam. Evo koliko nepravde trpim i koliko su toksični ljudi oko mene”, završila je svoju ispovijest razočarana gospođa Bojana.

Razlika između ugovora o dosmrtnom uzdržavanju i ugovora o doživotnom uzdržavanju

Osnovna razlika između ovih ugovora odnosi se na trenutak prijenosa imovine na davatelja uzdržavanja. Kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju imovina primatelja uzdržavanja prelazi na davatelja uzdržavanja za vrijeme života primatelja uzdržavanja, dok kod ugovora o doživotnom uzdržavanju u trenutku njegove smrti.

Budući da se u praksi pojmovi “ugovor o doživotnom uzdržavanju” i “ugovor o dosmrtnom uzdržavanju” često izjednačavaju, naziv ugovora o doživotnom uzdržavanju promijenjen je u “ugovor o doživotnom uzdržavanju ( uz prijenos imovine nakon smrti)”, a naziv ugovora o dosmrtnom uzdržavanju promijenjen je u “ugovor o dosmrtnom uzdržavanju (uz istovremeni prijenos imovine)”.

Na taj je način postignuto da nazivi ugovori odražavaju njihovu bit.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.