Prati nas

Vijesti

Socijalni transferi

Mirovinsko objavilo uvjete za nacionalnu mirovinu, počinje isplata za travanj

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava.

Objavljeno

|

Tko sve može dobiti nacionalnu mirovinu?
foto: Eduardo Soares/Unsplash

U petak 17. svibnja 2024. počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za travanj 2024. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Nacionalnu naknadu za starije osobe, kolokvijalno zvanu nacionalna mirovina, dobit će 15 217 korisnika (78,91 posto žena i 21,09 posto muškaraca), za što je osigurano 2.251.120,71 eura iz Državnog proračuna.

Tko ima pravo na nacionalnu mirovinu?

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 10 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet.

Oglas

Dodatno, moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti. Tako korisnik ne smije biti korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju. Uz to, njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne smiju prijeći dvostruki iznos nacionalne naknade za starije osobe (300,00 eura).

Korisnik ne smije biti ni korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi. Uz to ne smije imati priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi te ne smije imati sklopljen ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja, osim u slučaju pokretanja postupka za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenja ugovora.

Koliko iznosi nacionalna mirovina?

Sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe (NN 156/23), nacionalna naknada od 1. siječnja 2024. iznosi 150,00 eura.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Napominjemo da se zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.