Prati nas

Zdravlje

Dobro je znati

Naši domovi puni su izvora radijacije, provjerite što sve zrači

Radijacija je prirodno prisutna u našem okolišu i svako biće je upija. U našim domovima izvori radijacije su se mijenjali s vremenom, ali standardi su osigurali sigurnost.

Objavljeno

|

Što zrači u kući?
ilustracija: S. Bura/mj

Radijacija je prirodno prisutna u našem okolišu i svako je živo biće upija. Izvori radijacije u našim domovima toliko su mali da je i mala vjerojatnost da mogu naštetiti ljudima tijekom normalne uporabe i normalne duljine ljudskog života.

Izvori radijacije u našem intimnom okolišu s vremenom su se mijenjali s promjenama životnih stilova i tehnologija. Gotovo sve zrači, od hrane koju unosimo u sebe do uređaja s kojima smo okruženi. A da ne postanu pretjerano štetni, pobrinuli su se propisani standardi.

Brazilski oraščići

Brazilski orašćići, pogotovo oni koji rastu u Brazilu, imaju iznimno duboko korijenje kroz koje apsorbiraju prirodni radij. Zbog toga ova popularna grickalica može sadržavati i do 1000 puta više radija od druge hrane.

Oglas

Banane

Svi znaju da su banane krcate kalijem. Manji broj ljudi zna da dio tog kalija otpada na njegov radioaktivni izotop 40K. Zbog toga ovo najpopularnije voće emitira male količine “zračenja”.

Vaše tijelo

Svakodnevno se susrećemo s raznim radioaktivnim zračenjima zbog čega su i naša tijela radioaktivna. Najveći izvor radijacije u našem tijelu je već spomenuti kalij 40K. Također, radioaktivne tvari prikupljamo disanjem i pijenjem vode. Prirodna količina radioaktivnog ugljika  C14 u tijelu pomaže arheolozima u utvrđivanju starosti kostura.

Detektori dima, protupožarni alarmi

U njima se pak nalazi radioaktivni izotop americija. Ovaj izvor zračenja dobro je zaštićen keramikom i folijom, ali čak i da nije, ne bi vam naškodio. Sve dok ga ne smrvite, pretvorite u prašinu i progutate – ne brinite.

Kuhinjske granitne ploče

Granit sadrži uran i torij koji su sastavni dio magme iz koje je nastao ovaj mineral. U prirodnom raspadanju urana nastaje plinoviti radon. Stručnjaci upozoravaju da razloga za brigu nema, jer većina radioaktivnog plina ostaje zarobljena unutar granita.

Plin za kuhanje i grijanje

Prirodni plin koji se koristi za kuhanje i grijanje može povećati vašu izloženost radijaciji za 9 milirema godišnje.

Bakin porculan

Svi spomenuti radioaktivni elementi su se do sedamdesetih godina prošlog stoljeća koristili za glaziranje i bojanje porculana. Stručnjaci smatraju da biste svakodnevno ipak koristiti novije posuđe, a ako već koristite bakin servis, nemojte iz njega jesti kisela jela koja pomažu otapanju štetnih spojeva.

Mobiteli

Mobilni telefoni emitiraju radiofrekvencijske valove, izlažući prosječnog korisnika 11 milirema radijacije godišnje. Srećom, ovi radiofrekvencijski valovi su na dovoljno niskim razinama da ne uzrokuju oštećenje stanica ili tkiva.

Televizori

Gledanje televizije 4,5 sati dnevno izlaže gledatelja jednom miliremu rendgenske radijacije. Televizijski uređaji koji sadrže katodne cijevi mogu generirati niske razine rendgenskih zraka. Riječ je, uglavnom, o starijim televizorima.

Cigarete

Ne, radijacija u cigaretama nije posljedica dodavanja kemikalija duhanu, već dolazi iz duhana samog. Baš kao brazilski oraščići i banane, biljka duhana iz tla apsorbira radioaktivne elemente poput radija i olova 210 koji se prirodno nalaze u njemu ili polonija 210 koji u tlo dospijeva kroz neka komercijalna gnojiva. (r)

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.