Prati nas

Vijesti

Karijera

Nedostaje vozača autobusa, ZET zapošljava umirovljenike, ovo su uvjeti

Prosječna je plaća vozača u ZET-u, prema ranijim podacima tamošnjih sindikata, između 1.100 i 1.400 eura neto, što za taj posao mnogima nije dovoljno.

Objavljeno

|

Radna mjesta za umirovljenike
ilustracija: S. Bura/mj

Kvalificiranih vozača zainteresiranih za rad kronično nedostaje ne samo u Zagrebu već i u velikom dijelu Hrvatske, pa i Europe. Poznato je da su tim ozbiljnim problemom pogođeni privatni prijevoznici s područja metropole i okolice koji su počeli zapošljavati i strance, a i ZET je već u nekoliko navrata raspisao natječaj kojim traži vozače, bez nekog velikog uspjeha.

Sad su se pak odvažili i na pomalo nekonvencionalnu mjeru pa su raspisali interni poziv kojim potiču sve svoje vozače koji će uskoro doći u doba mirovine da nastave raditi za ZET i tako barem djelomično pomognu u pokrivanju manjka djelatnika, javlja Večernji.

Istoga su dana na svojim službenim stranicama objavili i oglas kojim mole sve zainteresirane umirovljenike da se jave za rad na pola radnog vremena.

Oglas

Postojeće se vozače, dakle, poziva da prije navršene 65. godine tvrtki podnesu zahtjev za produljenjem radnog odnosa, s naznakom do kojeg datuma žele nastaviti raditi. Umirovljenici koji nisu već zaposleni u ZET-u, a žele biti vozači, moraju ispuniti nekoliko uvjeta. Potrebno je imati završenu školu za vozača i važeću vozačku dozvolu D kategorije te biti zdravstveno sposoban za taj posao, a u obzir će se uzeti i dosadašnje radno iskustvo.

Odabrane umirovljenike zaposlit će na pola radnog vremena, a moći će nastaviti primati svoju mirovinu. – S obzirom na situaciju, smatramo kako su mjere pravovremene, nužne i opravdane te će zasigurno pobuditi interes dijela radnika i umirovljenika, što će u konačnici pridonijeti stabilnijoj organizaciji prijevozne usluge – kažu u ZET-u.

Prosječna je plaća vozača u ZET-u, prema ranijim podacima tamošnjih sindikata, između 1.100 i 1.400 eura neto, što za taj posao mnogima nije dovoljno. Osim redovne satnice, u iznos ulazi i plaćeni prekovremeni rad, rad u noćnim smjenama i dvokratni rad, a uključeni su i razni dodaci na koje ZET-ovci imaju pravo na temelju kolektivnog ugovora, piše Večernji.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.