Prati nas

Zdravlje

Kap po kap

Obuzdajte inkontinenciju na radnom mjestu, šest važnih savjeta

Urinarna inkontinencija je nemogućnost kontroliranja mokrenja, a obuhvaća smetnje od povremenog ‘bježanja’ mokraće do kompletne nemogućnosti zadržavanja mokraće. Relativno je čest problem koji pogađa žene u zrelim godinama te nešto manje muškarce.

Objavljeno

|

Toksična atmosfera na poslu odnosi se na neprijateljsko, negativno, ili štetno okruženje unutar radnog mjesta. To može uključivati loše međuljudske odnose, neprofesionalno ponašanje, mobing, nedostatak podrške ili suradnje, teškoće u komunikaciji, nedostatak transparentnosti ili fer tretmana, i druge faktore koji doprinose nezdravom radnom okruženju.
ilustracija: S. Bura/mj

Deseci milijuna žena i muškaraca diljem svijeta suočavaju se s privremenom i kroničnom urinarnom inkontinencijom, što im uzrokuje napetost i stres. Inkontinencija je velik problem, a još je veći za ljude koji rade. I taj problem postaje sve veći, budući da ljudi sve kasnije odlaze u mirovinu, a dobar dio njih nastavlja raditi i nakon umirovljenja.

Bilo da radite u uredu, kod kuće ili čak u kafiću ili parku, u nastavku donosimo nekoliko savjeta koje biste trebali imati na umu kako biste se lakše nosili s inkontinencijom tijekom radnog dana.

Pronađite najbliži zahod

Važno je locirati gdje je najbliži toalet kako biste mogli odrediti koliko će vam vremena trebati da dođete do njega u trenutku kada vam je to potrebno. Ako je zahod udaljen, česti odlasci na njega mogu početi ometati vašu produktivnost.

Oglas

Planirajte unos tekućine

Uvijek obratite pozornost na svoje tijelo i rasporedite unos tekućine tijekom dana kako biste izbjegli prečeste odlaske na zahod. Istrenirajte se da, primjerice, svaka dva sata popijete određenu količinu tekućine, a potom otiđite na toalet. Vaše tijelo mora “uhvatiti” obrazac.

Osvijestite što vam iritira mjehur

Identificirajte iritanse mokraćnog mjehura koji mogu utjecati na učestalost mokrenja. Uobičajeni iritansi su kava, gazirana pića, kiselo voće i čokolada. Izbjegavajte ih za radnog vremena.

Slušajte tijelo

Tijelo biste trebali slušati uvijek i svugdje, a ne samo na radnom mjestu. Važno je izbjegavati naprezanje, a još je važnije isprazniti crijeva kada to tijelo traži. Zadržavanje će samo pogoršati i urinarnu inkontinenciju.

Uzmite pauzu, vježbajte, istegnite se

Uzimanje kratkih stanki za istezanje i vježbanje tijekom dana ublažit će pritisak na mjehur. To može biti jednostavno hodanje po uredu ili izvođenje nekih vježbi u stolcu za radnim stolom.

Razgovarajte s poslodavcem

Ako primijetite da inkontinencija počinje utjecati na vaš radni život, čak i nakon primjene gore navedenih savjeta, razgovarajte sa svojim poslodavcem kako biste ga upoznali sa situacijom. Možda će vam odobriti rad od kuće ili pronaći mjesto za rad koje će biti bliže toaletu.

Prije toga osvijestite situaciju da imate vrlo čest problem te da ne postoji niti jedan razlog zašto bi vam trebalo biti neugodno razgovarati o njemu. Što ste otvoreniji sa šeficom ili šefom, to će ishod razgovora biti bolji.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.