Prati nas

Povjerljivo

Nisu zadovoljni

‘Organizirao sam pogreb, rodbina me je izludjela prigovorima’

Pogreb je emocionalno iscrpljujući događaj. No za organizatore može biti i i fizički i psihički zahtjevan.

Objavljeno

|

Organiziranje pogreba zahtjevan je zadataka ako ne ne obavljaju profesionalci.
ilustracija: S. Bura/mj

Ako se ne prepusti profesionalcima, organiziranje pogreba može biti vrlo komplicirana stvar. Naime, brojni rođaci imaju još brojnije zahtjeve pa osobi koja se prihvatila tog zadataka lako može “pasti mrak na oči”.

S kakvim se sve prijedlozima i očekivanjima susreće, na hrvatskom je dijelu Reddita napisao neimenovani muškarac koji jednostavno priznaje: “Dođe mi da potamanim pola rodbine. Cijeli dan me zatrpavaju glupostima preko Whatsappa.” U kratkim crtama pobrojao je što ga je najviše iznerviralo, a mi smo izdvojili samo neke.

Na prvo mjesto stavio je sugestiju “Nemoj uzet najjeftiniji lijes”, a potom slijedi popis pjesama koje bi se mogle svirati na ukopu. Jedan rođak mu je, dodaje, predložio restoran za karmine koji ne bi trebao imati manje od 40 mjesta. “Bio sam na svadbama s manje gostiju”, komentira ovaj redditor.

Oglas

Potom su mu zamjerili što na osmrtnicama nije otisnuo fotografiju pokojnika za kojega dodaje da nije bio u pretjerano reprezentativnom stanju. Posebno ga je iznervirala poruka u kojoj mu jedna rođaka sugerira da bi pokojnik trebao biti odjeven u drugu odjeću pa ga moli da “na patologiju odnese druge hlače i presvuče umrlog”.

“Naš crkveni zbor bi rado pjevao na ispraćaju, ali bi bilo lijepo da nađeš neku klapu da otpjevaju Falu na kraju jer oni to ne znaju”, jedna je od poruka na koju organizator pogreba odgovara: “Pjevači naplaćuju fiksno, bez obzira pjevaju li jednu ili tri pjesme pa mi njihov crkveni zbor ni ne treba.”

Cijeli popis prigovora završava onim na račun datuma pogreba. “Jooj, zašto je pogreb devet dana nakon smrti?” napisao mu je jedan nezadovoljni rođak. “Možda zato jer je umro u 23 sata pred državni praznik i vikend? Možda misle da će pokojnikov duh hodati po kvartu tih par dana?” odgovorio je cinično redditor koji se prihvatio nezahvalnog zadatka organiziranja pogreba.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.