Prati nas

Vrt

Znanost je dokazala

Pet vrtlarskih praksi koje su štetne ili barem beskorisne

Vrtlarenje je vještina za koju svatko misli da je ima u malom prstu. No nije tako. Agronomija je znanost, a vrt je pravi laboratorij u nekontroliranim i nepredvidivim uvjetima.

Objavljeno

|

Koje su najčešće vrtlarske zablude?
ilustracija: S. Bura/mj

Neupućenom promatraču može se činiti da se u vrtlarstvu ništa ne mijenja. Stoljećima je tu tlo u koje bacamo sjeme da bismo, u konačnici, pobrali usjeve. No, agronomija je znanost koju prate brojna multidisciplinarna istraživanja pa se često dogodi da saznamo kako neka stara uvjerenja jednostavno trebamo zaboraviti.

Ipak, potrebno je puno vremena i truda da se takva istina prenese do svih vrtlara, profesionalnih i amaterskih, sugerira Kraljevsko hortikulturno udruženje (RHS), vodeći autoritet u području vrtlarstva koji brine o najljepšim botaničkim vrtovima Ujedinjenog kraljevstva. I zato su agronomi RHS-a sastavili popis od pet praksi koje moramo što prije napustiti.

Netočno: Tlo se mora prekopati da bi bilo plodno

Mnogi vrtlari vjeruju da moraju kopati da bi poboljšali plodnost tla. To je netočno. Kopanje oslobađa dušik iz tla, oštećuje samu biologiju tla kojeg možemo smatrati kompleksnim živim organizmom. Najbolje je ne kopati prilikom sadnje, ako je ikako moguće.

Oglas

Netočno: Sadnja u posude je bolja od sadnje u tlo

Dugo je postojala pogrešna predodžba da je uzgoj biljaka u loncima bolji. No sadnja u loncima uzrokuje ograničeno širenje korijena i povećava potrebu za zalijevanjem i prihranom. Uz neke iznimke, bolje je saditi u tlo.

Netočno: Krhotine na dnu posuda su dobre za odvodnju

Vrtlari su dugo vjerovali da krhotine glinenih lonaca na dnu posuda poboljšavaju drenažu, ali to je netočno. Prekinuta kapilarnost i smanjeni volumen supstrata znače da ne pomažu. Umjesto toga, vrtlari mogu koristiti krhotine za sprječavanje ispadanja supstrata kroz rupe na dnu posuda.

Netočno: Zalijevanje po suncu će spaliti list

Dugotrajna zabluda je da zalijevanje na suncu izaziva palež listova. Iako je najbolje zalijevati samo tlo, bez vlaženja lista i stabljike, voda na listu ne izaziva “opekline”. Oštećenje lista će nastati ako biljke nisu dovoljno jake ili očeličene prije nego ih iznesemo na sunce.

Netočno: Ispunjavanje jama za sadnju pijeskom u glinenom tlu pomaže biljkama

Čest mit među onima koji sade u glineno tlo je da je najbolje napraviti veliku rupu za sadnju koju će ispuniti pijeskom. Međutim, to stvara “bazen” u kojem se skuplja voda pa se korijenje guši i trune.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.