Prati nas

Vijesti

Veliko evrov

Slovenija isplaćuje 13. mirovinu, dobit će je svi, a ovo su iznosi

Slovenski godišnji dodatak svojevrsna je 13. mirovina čiju zakonsku garanciju traže i hrvatske umirovljeničke udruge.

Objavljeno

|

Koliku mirovinu primaju političari?
ilustracija: S. Bura/mj

Godišnji dodatak za 2024. godinu većini slovenskih umirovljenika će stići s lipanjskim mirovinama 28. lipnja, objavio je tamošnji Zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Isplate su podijeljene u nekoliko razreda.

Tako će umirovljenici koji imaju mirovinu do 640 eura primiti 460 eura godišnjeg dodatka. Oni koji imaju od 640,01 eura do 780 eura, primit će 320 eura dodatka. Na mirovine u razredu od 780,01 do 920 eura isplatit će se dodatak od 260 eura, dok je za mirovine od 920,01 do 1.110 eura rezervirano 210 eura. Svi umirovljenici koji imaju mirovinu od 1.110,01 i više, primit će 150 eura. Pravo na isplatu godišnjeg dodatka imaju i primatelji slovenske mirovine u Hrvatskoj.

Posjetimo, slovenski godišnji dodatak svojevrsna je 13. mirovina čiju zakonsku garanciju traže i hrvatske umirovljeničke udruge, nezadovoljne isplatom proizvoljnih vladinih dodataka. U Sloveniji iznose svake godine utvrđuje vlada, i to u pet isplatnih razreda, ovisno o visini mirovine. Isplate su lani iznosile od 145 do 455 eura. Pravo na 13. mirovinu imaju svi slovenski umirovljenici neovisno o mirovinskom statusu.

Oglas

Što se događa u Hrvatskoj?

“Ministar Marin Piletić je rekao da će ‘biti neka naknada’. Dosta nam je naknada. Isplaćeno ih je sedam, a sada se sprema osma. Naknade ovise o odluci vlade, kako nekom puhne. One ne ulaze u mirovinu i prema njima se dalje ne usklađuju mirovine”, navela je u sredinom ožujka u razgovoru za HTV predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović.

Naime, kada bi te naknade bile definirane kao 13. mirovina, zakonski bi rasle i usklađivale se. “To je mrvica koju nam bace”, dodala je Petrović.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.