Prati nas

Povjerljivo

Nezdrav odnos

Zabrinuti djed: ‘Supruga je opsjednuta unučetom, uništit će brak i obitelj’

Pokušao sam joj objasniti da oni imaju svoje živote, ali ona kaže da očito ne razumijem ili ne volim našeg unuka onako kako ga ona voli, kaže zabrinuti djed.

Objavljeno

|

Može li ljubav bake prema unučetu biti pretjerana? Može. Dapače, može uništiti i odnos s unučetom, ali i cijelu obitelj.
ilustracija: S. Bura/mj

Zaluđenost baka unucima posve je normalna stvar, no ponekad stvari izmaknu kontroli. Da je to situacija potencijalno opasna za obiteljske odnose, svjedoči i jedan djed koji potražio pomoć od kolumnistice i životne savjetnice Amy Dickinson, čije savjete prenose mediji diljem svijeta. Kaže, baka je opsjednuta i želi unuka samo za sebe.

“Supruga i ja smo se vjenčali malo kasnije u životu i imamo samo jedno dijete, našu kćer. Naša želja za unukom se ostvarila kada je kći prije nešto više od godinu dana rodila dječaka. Jako smo uzbuđeni i volimo provoditi što više vremena s njim. Srećom, često ga viđamo”, piše muškarac koji se potpisao pseudonimom Ponosni Djed.

“Ponekad nas kći i zet zamole da čuvamo unuka i uvijek pristanemo. To je sve u redu. Međutim, u posljednjih pola godine moja supruga postaje sve nervoznija kad ne viđa unuka onoliko koliko bi htjela. Traži da joj kći i zet svakodnevno šalju njegove slike i video zapise”, nastavlja djed.

Oglas

Uz to, dodaje, baka želi svaki drugi dan bez najave dolaziti kćeri na vrata. “Uz to očekuje i da oni dolaze k nama barem jednom tjedno i jednom tijekom vikenda. Također, ljuti se kad ga odvedu kod druge bake i drugog djeda”, piše djed iz čijeg je pisma lako zaključiti da baka jednostavno želi unuka samo za sebe.

Kći nema pojma, objašnjava, da je majka stalno ljuta na nju i zeta. “Uglavnom zato što svoje frustracije iskaljuje samo na meni. Za sada”, dodaje pa nastavlja: “Pokušao sam joj objasniti da oni imaju svoje živote, ali ona kaže da očito ne razumijem ili ne volim našeg unuka onako kako ga ona voli.”

“Znam da je povrijeđena, ali nisam siguran kako joj objasniti da to dijete nije naš sin i da nas djeca ne pokušavaju isključiti iz svojih života. Oni jednostavno žele živjeti svoje živote i odgajati svog sina onako kako smo mi odgajali našu kćer. Što učiniti?” pita Ponosni Djed.

“Baki treba pomoć”

“Ne kažete da je vaša supruga bila opsesivna prema vašoj kćeri dok je bila mala pa pretpostavljam da je ovo novo za nju. Slažem se da ‘ne volite svog unuka onako kako ga ona voli’. Ali, po mom mišljenju, voljeti na način na koji ona voli nije zdrav ni uravnotežen”, odgovorila je savjetnica Dickinson.

Dodaje i da bakini zahtjevi i posesivnost u vezi s unučetom izgledaju manje kao ljubav, a više kao kontrola. Njezina očekivanja, kao i njezina pretjerano emocionalna reakcija kada je razočarana, pokazuju nedostatak perspektive i nepoštovanje prema stvarnim roditeljima djeteta.

“Ako vaša supruga ne usvoji uravnoteženiji stav, mogla bi stvoriti vrlo napetu i toksičnu dinamiku koja će narušiti obiteljske odnose i neće biti dobra za dijete. Dapače, dijete bi se uskoro moglo instinktivno udaljiti od takve prenapadne bake”, upozorava Dickinson.

“Zvučite kao vrlo razumna i strpljiva osoba, ali vjerujem da bi vaša supruga trebala potražiti profesionalnu pomoć kako bi prepoznala i naučila regulirati vlastite emocije. Nadam se da ćete je potaknuti da posjeti terapeuta”, stoji u odgovoru zabrinutom djedu.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.