Prati nas

Vijesti

Kapitalizirana štednja

‘Želim novcem iz II. mirovinskog stupa riješiti kredit, je li to moguće?’

Budući umirovljenik treba utvrditi kolika bi mu bila mirovina iz I. stupa i isplati li mu se uopće odabrati mirovinu iz oba stupa.

Objavljeno

|

koliko dugo se čeka na prvu mirovinu?
ilustracija: S. Bura/mj

O II. mirovinskom stupu hrvatski radnici počinju razmišljati tek kad su pri samom kraju radnog vijeka pri čemu mnogi ni ne znaju koliko novca imaju u toj kapitaliziranoj štednji kao ni što s njome mogu učiniti. Upravo se s tim pitanjem u Pravno savjetovalište Sindikata umirovljenika Hrvatske javio jedan budući umirovljenik.

“Spremam se u mirovinu i imam sredstva u I. i u II mirovinskom stupu. Ne znam koliko novca mogu dobiti, jer se to mijenjalo, a navodno treba imati i neke dodatne uvjete”, piše B.E. iz Lovarana.

“Ja sam uvijek imao minimalac i sada idem u prijevremenu mirovinu jer se firma gasi. Novac bi mi trebao jer moram riješiti kredite koje imam, a od mirovine ću to teško plaćati. Kako mogu sve vidjeti i doznati točne iznose?”, konkretno je pitanje na koje su pravnici SUH-a dali jednako konkretan odgovor.

Oglas

Od 1. siječnja 2024. kod odlaska u mirovinu  može se  ostvariti jednokratna isplata u visini od najviše 20 posto ukupno kapitaliziranih sredstava iz 2. stupa. Međutim, takvu isplatu možete ostvariti samo ako je Vaša prijevremena starosna mirovina iz mirovinskog osiguranja I. stupa  veća od najniže mirovine iz I. stupa (stup generacijske solidarnosti)”, stoji u odgovoru.

Kako bi se imalo uvid u sve mogućnosti, valja zatražiti informativni izračun mirovine od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Prema tome budući umirovljenik može vidjeti kolika bi mu bila mirovina iz I. stupa i isplati li mu se uopće odabrati mirovinu iz oba stupa.

“Također, tek kada odlučite da Vam se isplati uzeti mirovinu iz oba stupa, možete vidjeti da li ostvarujete uvjet za jednokratnu isplatu iz II. mirovinskog stupa”, odgovaraju pravnici.

“Podatak o tome ispunjavate li navedeni uvjet svakako ćete  pronaći na informativnom izračunu mirovine kojeg će te dobiti  od Središnjeg registra osiguranika (REGOS) kada pokrenete postupak umirovljenja, ali je korisno znati unaprijed sve informacije kako bi donijeli odgovarajuću odluku.”

“Ako ostvarujete pravo na jednokratnu isplatu, nakon sklapanja ugovora o mirovini, taj iznos će vam biti isplaćen zajedno s prvom mirovinom prema konačnom rješenju s konačno utvrđenim iznosima mirovine. Savjetujemo da se unaprijed i na vrijeme informirate o svim opcijama i provjerite sve podatke u postupku pretkompletiranja i informativnog izračuna mirovine kod HZMO-a, te REGOS-a”, zaključno kažu u Pravnom savjetovalištu SUH-a.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.