Prati nas

Povjerljivo

dobar argument

Anka: ‘Imam 48 godina staža i ne sramim se otkriti puni iznos mirovine’

Nakon što smo objavili priču umirovljenice Anice koja smatra da bi za staž dug 45 godina imala višu mirovinu da je radila u državnoj, a ne privatnoj firmi, njezinu tezu pobija umirovljenica Anka. Ona nam u pismu argumentira da to nije istina.

Objavljeno

|

Umirovljenica Anka iz Zagreba otkriva nepravdu u mirovinama unatoč 48 godina staža, kritizira promjene zakona i nejednakosti prema ženama.
ilustracija: S. Bura/mj

“Želim se nadovezati na priču umirovljenice Anice koja smatra da su s mirovinama bolje prošli oni koji su radili u državnim firmama. To ne drži vodu. Ja sam radila 45 i pol godina te sam dobila dodatni staž na troje djece, što je skoro 48 godina staža. U mirovinu sam otišla sa 63 godine života. Gotovo nikada nisam bila na bolovanju, osim što sam iskoristila tri porodiljna dopusta”, objašnjava umirovljenica Anka.

Potom je otkrila da je 18 godina radila u tiskari i 28 godina u državnoj službi. “Moja prva mirovina iznosila je svega 3459 kuna. Sada sa svim povećanjima primam samo 580 eura penzije. Po tome ispada da ako imaš više staža nećeš nužno imati veću mirovinu jer u izračun sada idu sve godine rada. I još su 2019. ukinuli dodatak na mirovine za dugogodišnje osiguranike, one s 41 godinom staža i više, da bi to vratili 2023. godine. Zakoni se kod nas mijenjaju kao gaće”, napominje.

Vjerovala Vladi

“Nigdje pravde. I u ovom stoljeću muškarci u startu imaju veću mirovinu od žena. A svi mi koji smo odradili puni radni staž ne dobijemo za to nagradu već kaznu pa na kraju još ispadne da smo sami krivi što smo tako dugo radili. Osobno, vjerovala sam premijeru Plenkoviću kad je stalno ponavljao da će oni koji duže rade imati veću mirovinu. Stvarnost je nažalost drugačija. Čini se da je bolje umiroviti se s prvim uvjetima jer sve drugo je varka”, uvjerena je.

Oglas

Oni koji za staž kakav je ostvarila i gospođa Anka ipak imaju veću mirovinu od njezine, često svisoka kažu da nemaju pravo kukati oni koji su radili za male plaće. Zaboravljaju da nisu svi imali sreće raditi na odlično plaćenim poslovima, no to ne znači da se bilo tko s 48 godina rada iza sebe ne treba boriti za mirovinu dostojnu pristojnog života.

Mladi su u pravu

Umirovljenica Anka zato glasno negoduje: “Bitno da oni koji su bili na vlasti imaju gotovo 2.000 eura mirovine pa kako će takvi vjerovati nama s mizerijom? Cijeli život živim kako mogu, a ne kako hoću. Danas mladi na to više ne pristaju, oni žele dostojanstveno živjeti i neće raditi za njihove mizerije, zato odlaze van. To su nove generacije, imaju i pravo. Znaju da obećanja nikome ne koriste, nego djela”, smatra ona.

“Osobno, nikad nisam klimala glavom, radila sam i tražila svoja prava. Nisam ih dobila, ali sam ipak nastavila govoriti s čime nisam zadovoljna. To ove na pozicijama nije smetalo jer je njima dobro i čuvaju si svoje stolice. Neka im je sretno”, poruka je umirovljenice Anke.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.