Prati nas

Povjerljivo

Revoltirana je

Anica: ‘Na proslavi mature shvatila sam da imam najviše staža i najmanju penziju’

Gospođa Anica (70) otkriva nam da je radila sve do 65. godine života. Ostvarila je zavidan radni staž od 45 godina koji, piše nam revoltirano, ne prati iznos koji mjesečno prima na ime mirovine. S tim se nikako ne može pomiriti, što je sasvim razumljivo.

Objavljeno

|

Umirovljenica Anica (70) svjedoči kako nisu svi s dugim radnim stažem ostvarili adekvatne mirovine. Iako je radila 45 godina, njezina mirovina iznosi 696 eura, dok njezine prijateljice s kraćim stažem imaju veće mirovine.
ilustracija: S. Bura/mj

Na svom nam primjeru umirovljenica Anica (70) svjedoči da nisu svi, koji su radili čak četiri i pol desetljeća, dobro prošli s mirovinom. Njezine prijateljice koje su radile i po deset godina manje, tvrdi, imaju bolja mirovinska primanja. Objašnjenje, naravno, postoji, a gospođa Anica na žalost ne može pomaknuti vrijeme unatrag i promijeniti poslodavca.

“U mirovinu sam otišla 2019. godine, s 45 godina i 23 dana radnog staža, netom prije 66. rođendana. Od 1988. godine radila sam u privatnom sektoru i to se pokazalo lošom odlukom jer nisam dobro prošla. Moja prva mirovina iznosila je svega 3.730 kuna odnosno današnjih 495 eura“, povjerava nam ova umirovljenica.

Mirovina narasla na 696 eura

Potom je otkrila koliko joj je mirovina narasla u ovih pet godina otkako se umirovila. “Danas mi mirovina sa svim usklađivanjima iznosi 696 eura. Prošle godine slavili smo 50 godina mature, iz razgovora sam uvidjela da sam tamo bila umirovljenica s najviše radnog staža, ali s najmanjom mirovinom. Reći ću vam u čemu je kvaka”, napisala je.

Oglas

“Pa eto, 26 godina radila sam dakle u privatnom sektoru, a rad kod privatnika značio je rad za puko preživljavanje. Kolegice koje su radile po bankama i u državnim ustanovama išle su u mirovinu s maksimalno 34 ili 35 godina staža. Nije zanemariva ni činjenica da su dobile velike otpremnine, a mirovina im je kud i kamo veća od moje s 45 godina radnog staža. Osjećala sam se jadno”, doznajemo od naše čitateljice Anice.

Na kraju je svima poručila da dobro razmisle gdje će se raditi, jer im kasnije neće biti svejedno. Danas je ipak lakše birati, posla ima više nego u ratnim i poratnim godinama. Treba se dobro informirati, piše gospođa Anica, isplaćuje li poslodavac topli obrok i razne stimulacije za rad na koje se ne plaćaju doprinosi jer se sve čini primamljivo, a ne vidi se na penziji.

“Osobno nikad nisam vidjela ni dodatak na neprekinuti radni staž, niti regres. Sindikati su se brinuli samo o zaposlenima u državnom sektoru, to je sve skupa jedna velika sramota. Nakon svega se pitamo gdje su nestali naši radnici, a ja bih to pitanje promijenila u ‘gdje je nestao čovjek‘”, opsuje osjećaj zakinutosti gospođa Anica.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.