Prati nas

Povjerljivo

Nije joj drago

Baka Mirka: ‘Je li u redu da prija vodi svu brigu o mojim unucima?’

I dok se mnoge bake žale da su preopterećene zbog svakodnevne brige o unucima, gospođa Mirka smatra da je angažman oko unučadi nepravedno podijeljen između nje i druge bake, snahine majke. Snahina majka smije biti uključena u sve, dok ona dječicu viđa na kapaljku.

Objavljeno

|

Baka Mirka izražava nezadovoljstvo načinom na koji sin i snaha odgajaju djecu, prepuštajući svu brigu snahinoj majci. Unuci je ipak vole.
ilustracija: S. Bura/mj

Iako nije direktno napisala da je ljuta na sina i snahu, baka Mirka kroz svoje je pismo protkala nezadovoljstvo načinom na koji odgajaju djecu, njezine unuke. Smatra da to nije ni odgoj, nego mladi žive po principu “brigo moja prijeđi na drugoga”, budući da svu skrb oko male djece prepuštaju snahinoj majci.

“Moja priča i nije baš bajna. Imam dva unuka iz izvanbračne zajednice mog starijeg sina i snahe.
Nemam ništa protiv snahe koja je do prije godinu dana bila kod kuće sa svojom djecom, ali nije bila samostalna kad je u pitanju briga o njima”, piše gospođa Mirka.

Ni u vrijeme dok nije radila, snaha nikada nije bila cijeli dan sama s djecom, uvijek je tu bila i njezina majka. “Pitam se svaki dan iznova je li u redu da jedna baka odnosno njezina mama iz dana u dan uspavljuje djecu, kupa ih, kuha im i hrani ih”, piše nam revoltirano. Djeca su, smatra, s jednom bakom previše, a s njom premalo.

Oglas

Unuci je vole

“Iskreno, voljela bih da sam mogla biti više sa svojim unucima, ali su me sin i snaha od prvog dana isključili iz svega. Imala sam osjećaj da misle kako ja ne znam ništa o djeci, kao da se ne bih snašla brinući o njima”, istaknula je.

Doznajemo potom da se ne može pohvaliti dobrom komunikacijom sa snahom i sinom, ali su unuci ipak svijetla točka u njezinom životu. “Drago mi je što me unuci, unatoč tome što sam u drugom planu, jako vole. Presretni su kad dođem kod njih, obožavaju me i to me iznimno veseli”, otkriva naša čitateljica Mirka.

Ma koliko ima lijep odnos s unucima, ne može, a da ne osjeća nelagodu zbog načina na koji se sin i snaha odnose prema djeci. “Ponašaju se kao da to nisu njihova djeca i kao da je sasvim normalno da baka preuzme apsolutno svu brigu o njima. Meni se to nikako ne sviđa, a vi me ispravite ako nisam u pravu”, riječi su kojima je zaključila svoje pismo.

Što kažu psiholozi

Preuzimanje kompletne brige o unucima od strane jedne bake može imati i pozitivne i negativne strane. Psiholozi tu uvijek u obzir uzimaju sve okolnosti u obitelji, jer se one razlikuju od slučaja do slučaja. No, svi se slažu da postoje pozitivni i negativni aspekti odgoja u kojem baka preuzima svu brigu.

Pozitivno je to što baka djeci, čiji se roditelji zbog zdravstvenih, ekonomskih ili drugih razloga ne mogu brinuti o njima, može pružiti ljubav, toplinu i stabilnost. K tome, može im prenijeti obiteljske vrijednosti, učiti ih o običajima i kulturi. Također, baka s unucima može razviti blizak odnos i time im pružati emocionalnu podršku.  

U negativne aspekte pak ulazi činjenica da baku preuzimanje kompletne brige o unucima može iscrpiti do krajnjih granica, osobito ako je starija i ima zdravstvenih problema. Tu je i generacijski jaz pa može doći do nesporazuma ili sukoba, kako s unucima, tako i s njihovim roditeljima. K tome, za baku nije dobro da se izolira od vršnjaka, jer socijalna izolacija u kombinaciji s prevelikim opterećenjem može negativno utjecati na njezino mentalno zdravlje.

Za djecu je, s druge strane, važna i dobra komunikacija s roditeljima, što je nužno postići prije nego što dođu u tinejdžerske godine. Idealno bi bilo, ističu psiholozi, da roditelji pravedno podijele odgovornost kako nitko ne bi bio previše opterećen. Ili zakinut ako ima želju ponekad uskočiti, kao u slučaju bake Mirke.

A što biste vi savjetovali ovoj baki?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.