Prati nas

Povjerljivo

Nela (54): ‘Ako me muž izdrži u ovim godinama, mogu biti sretna’

Stigla pedeseta, priča nam gospođa Nela, a u nju kao da je ušao demon. Ne prepoznaje se više, priznaje, ni fizički ni psihički i kako mjeseci prolaze, sve joj je gore. Menopauza joj je, kaže, fizički došla na vrijeme, ali psihički nije bila spremna jer se još uvijek osjećala mladom i atraktivnom, a karijera joj je cvala. Ovo je njezina ispovijest.

Objavljeno

|

Slika prikazuje Nelu koja se budi u mraku s preplašenim izrazom lica, pokrivač djelomično otkriven, znoj na čelu – simbol menopauze i noćnih problema.
ilustracija: S. Bura/mj

Krenulo je s buđenjima noću, priča nam 54-godišnja Nela, a nastavilo se i raznim drugim boljkama – do danas.

“Jedne noći probudilo me lupanje srca, a onda navala vrućine. U pola minute sva sam bila mokra. Kad sam se ohladila, zaspala sam, gotovo zaboravila tu epizodu. No, znojenje se nastavilo i iduću noć, potom i po danu. Sa sobom je nosilo neviđenu razdražljivost, nemir koji vam gotovo ne znam opisati”, kaže nam u razgovoru.

“Nemojte se smijati, ali ja sam toliko bila uvjerena da je rano za moju menopauzu, da sam krenula guglati kakve bolesti mogu stajati iza preznojavanja. Pušila sam i prestravljeno se uvjerila da imam neku plućnu bolest, vjerojatno rak. Kako problem nije nestajao, već su se javljali i drugi simptomi, otišla sam liječnici opće prakse”, kaže nam.

Oglas

Liječnica ju je brzinski pregledala, saslušala što ima za reći i poslala je ginekologu. “Ljepotice draga, ulaziš u menopauzu, 99 posto sam sigurna”, rekla joj je.

“Kuršlus po tijelu i u glavi”

Ginekolog je otklonio svaku sumnju, a kako gospođa Nela ima povijest raka dojke u užoj obitelji, odbila je koristiti hormonsku nadomjesnu terapiju.

“Danas mi je žao zbog toga, jer četiri godine kasnije, ne samo da nisam dobro, već me i dalje deru valunzi. Ima dana kad sam cijeli dan u jednoj vodi, na poslu se teško koncentriran. I onda kažu da imamo krizu srednjih godina. Nismo mi poremećene jer želimo proživljavati drugu mladost, nego nam oscilacija hormona radi kuršlus po tijelu i u glavi”, upozorava Nela.

Potom se dotakla teme o kojoj bismo vi trebali porazmisliti. Nerazumijevanje okoline bacalo ju je u još veći očaj. “U trenucima kad uslijed valunga osjetim neopisiv nemir, ne znam normalno komunicirati. Ispuhujem, otvaram prozore, ljeti trčim po stanu i stavljam cijele ruke pod hladnu vodu.”

“Ako su kćeri ili suprug u tim trenucima oko mene, počnem im ukazivati na nered po kući, vičem zbog svega što mi nije po volji. Kad čujem riječi “ti si stvarno luda”, zamagli mi se od jada pred očima.”

“Nemojte misliti da sad konstantno ludujem i da mi treba psihijatar. Sve to uzimam u obzir, i naučila sam se smiriti. Ali moram reći da žena u ovom prijelaznom razdoblju neminovno prolazi kroz stanja nemira koja nije uvijek moguće kontrolirati i treba to pokušati razumjeti. Vjerujte mi, žena je tada sama sebi teška, poslije joj je žao. No, ničije kolutanje očima joj ne pomaže. To ju samo baca u dublji očaj.”

Educirajte se svi!

Njezin suprug, ni kćeri, kaže, nisu bili informirani o menopauzi. “Suprugu sam sto puta u ove četiri godine rekla, ako mene ne želi saslušati dok govorim kroz što prolazim, neka si barem pročita na internetu. Jer, njegove uvrede nisu baš bile blage. Znate kako je bolno, tijelo vas ne sluša, trudite se trčanjem, smanjila sam i pušenje, pijem čajeve ove i one, a njemu je odgovor na sve liječi se’, misleći na ‘ludaru’. Nerijetko sam otišla od kuće i lutala po vani, da izbjegnem žešću svađu”, kaže Nela.

“Kad je suprug u pitanju, i naše svađe, ponekad pomislim da sam se promijenila. Ne zanima me više intima, stalno iznosim samo probleme, pa se ljuti i povlači u sebe. Zamjeram mu jako što si ne da truda naučiti ponešto o menopauzi kod žena i što mi ne pokuša pomoći blažim pristupom, koji me ne bi toliko razdražio. No, onda me obuzme krivnja, pa si mislim, jao, do mene je i ako me ovakvu izdrži u ovim godinama, mogu biti sretna.”

Za kraj zaključuje i svima poručuje: “I tako se četiri godine već vrtimo u krug, mislim da ćemo preživjeti. No, opet ponavljam, ljudi dragi ne osuđujte i ne ismijavajte žene u ovoj dobi, ne znate koliko često vrište u jastuk kad nitko ne gleda.”

A kako ste nam vi, drage čitateljice?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.