Prati nas

Vijesti

Starost i novac

Od Zagreba do Iloka: Koliko koštaju starački domovi?

Cijenu u domovima za starije određuje vrsta smještaja, opremljenost i razina usluge. Nije isto radi li se o jednokrevetnoj ili višekrevetnoj sobi, s balkonom ili bez, sa zasebnim ili zajedničkim zahodom i kupaonicom.

Objavljeno

|

S ljubaznom čistačicom na ulazu, doživio sam toplinu doma. Njegovo iskustvo napisano u knjizi 'Starački dom: Početak novog života' pruža korisne savjete za buduće korisnike. Hrana i socijalni kontakti važni su, ali medicinsko osoblje je istaknuto kao svijetla točka.
ilustracija: S. Bura/mj

Cijene umirovljeničkih domova mogu biti značajna prepreka za starije osobe u Hrvatskoj budući na visinu ograničenog prihoda. Mirovine su uglavnom nedostatne za pokrivanje visokih troškova smještaja pa često do pune cijene uskaču jedinice lokalne uprave ili obitelj.

N1 televizija analizirala je javno dostupne cjenike smještaja u domovima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci te brojnim drugim gradovima u Hrvatskoj.

Zagreb

U Zagrebu su zbog subvencija cijene smještaja četrdesetak posto niže od ekonomskih. Za prvi stupanj usluge u jednokrevetnoj sobi kreću se u rasponu od 325 do 448 eura, u dvokrevetnoj sobi o 411 eura, a u trokrevetnoj sobi do 335 eura.

Oglas

Za drugi stupanj usluge cijene su sedamdesetak eura više, za treći stupanj 90 do 120 eura više, dok su za četvrti stupanj njege, s obzirom na zahtjevnost usluge, cijene od 930 do 995 eura mjesečno.

Pri tome su u prvom stupnju pokretni i potpuno samostalni korisnici, do su u četvrtom stupnju najteži korisnici, primjerice oni s Alzheimerovom demencijom kojima su nužni konstantna skrb i nadzor. U drugom stupnju su pokretni korisnicima kojima je nužna djelomična pomoć, a trećem su korisnici koji za sve potrebe trebaju pomoć.

Osijek

U Osijeku su cijene smještaja u rasponu do 325 eura za dvokrevetnu sobu bez balkona u prizemlju do 569 eura u apartmanu za jednu osobu, javlja N1.

Split

U Splitu se cijene smještaja od najjeftinijeg u iznosu od 336 eura (trokrevetna soba sa zahodom) do 638 eura za jednokrevetnu sobu s WC-om. Na osnovne cijene smještaja plaćaju se dodaci ovisno o stupnju usluge; za 1. stupanj 40, za drugi 90, za treći 140 i za četvrti stupanj 193 eura.

Rijeka

U Rijeci smještaj košta od 400 eura u višekrevetnoj sobi do 600 eura u jednokrevetnoj sobi s tušem. Na osnovne iznose plaćaju se dodaci; za prvi stupanj njege 30 eura, za drugi 70, za treći 110 i za četvrti 135 eura.

Beli Manastir, Čakovec, Bjelovar i Ilok

U Belom Manastiru najjeftiniji je smještaj u trokrevetnoj sobi sa zajedničkom kupaonicom 316 eura, a najskuplji u jednokrevetnoj sobi s kupaonicom i balkonom 397 eura.

U Čakovcu je, prema važećem cjeniku, smještaj u domu od 497 eura mjesečno (dvokrevetna soba bez balkona za korsnika 1. stupnja usluge) pa do 764 eura mjesečno za nepokretne osobe u jednokrevetnoj sobi s balkonom. Apartmani za pokretne osobe s balkonom su između 600 eura i 707 eura

U Bjelovaru su cijene u rasponu od 520 eura za dvokrevetnu sobu bez balkona (1. stupanj njege) do 740 eura za jednokrevetnu sobu s balkonom i drugi stupanj njege.

U Iloku je smještaj starijh i nemoćnih u rasponu cijena od 370 eura za trokrevetnu sobu i 1. stupanj usluge do 565 eura za jednokrevetnu sobu i najviši stupanj njege.

Glina, Đakovo, Dubrovnik i Pula

Smještaj u Glini u rasponu je mjesečnih cijena od 520 eura (trokrevetna soba, 1. stupanj njege) do 950 eura (jednokrevetna soba, 4. stupanj njege).

U Đakovu smještaj se plaća u rasponu od 443 eura mjesečno (dvokrevetna soba s balkonom) do 626 eura u novom stacionaru. Na te cijene plaćaju se dodaci u iznosima od 40 eura za drugi stupanj njege, 160 eura za treći stupanj te 320 eura za pružanje usluga potpuno funkcionalno ovisnom korisniku u stacionaru.

U Dubrovniku je smještaj od 506 eura za pokretnu osobu u trokrevetnoj sobi do 822 eura za nepokretnu osobu u velikoj jednokrevetnoj sobi.

U Puli korisnici plaćaju smještaj od 453 eura za dvokrevtnu sobu i prvi stupanj njege preko 680 eura za jednokrevetnu sobu sa sanitarnim čvorom i tušem za treći stupanj njege pa do 963 eura za osobe s Alzehimerovom demencijom i drugim demencijama u jednokrevetnoj sobi, prenosi N1.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.