Prati nas

Vrt

Sezonski poslovi u vrtu

Pomognite rajčicama da ostanu zdrave tijekom kišnih perioda

Obilna kiša prijeti rajčicama, što može skratiti berbu i smanjiti prinos. No, stručnjaci savjetuju da ne gubimo nadu. Postoje jednostavne agrotehničke mjere kojima možemo pomoći rajčicama u preživljavanju do prvog sunčanog i suhog razdoblja.

Objavljeno

|

Paradajzu smeta kiša
ilustracija: S. Bura/mj

Vlažno vrijeme, znaju to vrtlari, ne pogoduju rajčicama koje su posebno osjetljive na mokro lišće, ali i na vodu koja se odbija u kapljicama od tla zajedno s uzročnicima bolesti. Dugi kišni periodi, ako potpuno ne unište urod, mogu skratiti berbu i drastično smanjiti prinos.

Stručnjaci za poljoprivredu pak poručuju da ne treba očajavati. Napose, vrt je laboratorij na otvorenom, stalni živi pokus u kojem se ne mogu lako i jeftino kontrolirati uvjeti. Zato se unaprijed valja pomiriti s nedaćama koje se na vrtlarskom putu neprestano događaju. Ipak, postoji nekoliko mjera koje su u kišnim sezonama jednako primjenjive u komercijalnom, ali i u amaterskom uzgoju rajčica.

U nastavku navodimo tri su ključna vrtlarska zadatka za održavanje zdravlja rajčica za vrijeme kišovitog vremena kakvo imamo posljednjih dana.

Oglas

Malčiranje

Može se koristiti organski ili neorganski malč. Malč djeluje kao barijera koja sprječava da spore gljivica iz tla dođu do donjih listova biljke. Budite oprezni ako koristite najlonske folije koje nisu propusne za zrak i vodu. Obilne i duge kiše mogu zasititi tlo i ugušiti korijenje u slučajevima kada se tlo ne može osušiti.

Prihrana

Konstantna kiša može isprati hranjive tvari iz tla, što dovodi do izgladnjelosti biljke. Pozorno pratite rast i zdravlje biljaka kako biste izbjegli nedostatak hranjivih tvari. Kada je tlo previše natopljeno za zalijevanje vodenim otopinama gnojiva, možete koristiti folijarno gnojenje ili granuliranu prihranu.

Orezivanje

Potaknite strujanje zraka orezivanjem donjih listova rajčice. Koliko god je moguće, pokušajte smanjiti kontakt donjih listova i tla. Koristite sterilizirane škare za uklanjanje svih zaraženih listova i pazite da zaražene listove odložite u otpad, a ne u kompost nakon orezivanja. (r)

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.