Prati nas

Povjerljivo

Sjedalo razdora

‘Svekrva sjedi naprijed, ja sam potjerana straga. Tko drži volan moga braka?’

‘Kada je sjela na suvozačevo mjesto, namignula mi je i kao u šali rekla da je majka najvažnija žena u životu svakog muškarca. Meni to nije normalno ponašanje’, žali se naša čitateljica.

Objavljeno

|

Suprug, svekrva i snaha u automobilu: Suprug inzistira da svekrva sjedi naprijed, a snaha se osjeća poniženo. Kako riješiti obiteljske napetosti i postići poštovanje?
ilustracija: S. Bura/dl

Naša čitateljica je supruga, majka i snaha koja želi skladan obiteljski život, no osjeća da je suprug ne poštuje dovoljno. Kaže, razdor dodatno potencira svekrva koja želi ostati dominantna figura u sinovljevom životu. To je za nju dvostruko razočaranje.

“Naime, moj suprug je iz Bosne i Hercegovine, a ja sam iz Hrvatske. Moja svekrva nas posjećuje nekoliko puta godišnje. Prije sam se tomu radovala jer volim ugostiti i želim da se suprugova obitelj osjeća prihvaćeno. Ali u zadnje vrijeme ti dolasci postaju izvor stresa i frustracije za mene”, kaže.

Napetosti su eskalirale kad je mladi bračni par odlučio povesti svekrvu na izlet u Sloveniju u botanički park Volčji potok. “Kad smo kretali, suprug mi je rekao da se maknem sa suvozačevog mjesta i da sjednem straga jer njegova majka mora sjediti naprijed. Osjećala sam se poniženo i zbunjeno, ali sam se povukla kako ne bih izazivala sukobe.”

Oglas

Ono što ju je posebno razočaralo jest što svekrva nije rekla da je to nepotrebno, već je šutke čekala da snaha izađe iz automobila kako bi ona mogla sjesti pored sina. “Kada je sjela na suvozačevo mjesto, namignula mi je i kao u šali rekla da je majka najvažnija žena u životu svakog muškarca i da se moram pomiriti s tim. Meni to nije normalno ponašanje, već provociranje, da ne kažem neki bolji i točniji izraz koji počinje s podje…” kaže naša čitateljica. Dodaje da taj dan više nije ni riječi progovorila sa svekrvom i suprugom. Iako mu se veselila, bio je to dan koji bi najradije zaboravila.

Suprug misli da “histerizira”

“Kad sam kasnije razgovarala sa suprugom o tome koliko se osjećam poniženo, on mi je rekao da je kod njih u Bosni običaj da majka sjedi naprijed. Međutim, znam da to nema veze s istinom, jer kada vozi sestru i majku, sestra uvijek sjedi naprijed. Sada razmišljam o tome ima li u tom našem braku uopće mjesta za mene. Što reći o muškarcu koji to dopušta?”

Ova mlada žena objašnjava da od supruga očekuje razumijevanje i podršku, ali on uopće ne želi razgovarati o ovom problemu i kaže još da “nepotrebno histerizira”. To pak rezultira gomilanjem frustracija i nesigurnosti.

“Pitam se što bih trebala učiniti po tom pitanju? Jer, koliko poznajem sebe, ja odustati neću dok ne dobijem poštovanje koje zaslužujem. U protivnom bi si svekrva i njen sin mogli tražiti snahu koja će trpjeti takva ponižavanja”, zaključuje naša čitateljica.

Što kažu drugi?

Nije naša čitateljica jedina koja nailazi na ovakav problem. Dapače, o tomu se vrlo plodno raspravljalo i na platformi za razmjenu iskustava i znanja Quora.

“Ovisi o nekoliko stvari. Prije svega o njezinom zdravlju i je li to automobil s četvora vrata. Ovisi i o tome što je svrha puta. Primjerice, idete li u obiteljsko razgledavanje znamenitosti koje je lakše vidjeti s prednjeg sjedala? Je li suvozačevo sjedalo prazno? Ako je ljubazna i ako mi se sviđa, dopustila bih joj da sjedne naprijed. Ali ako misli da je to njeno pravo, i ja mogu biti kučka. Sjela bih na suvozačevo mjesto prije nje”, napisala je komentatorica koja se pohvalila sa sjajnim odnosom sa svekrvom.

Druga je sudionica ove rasprave napisala: “Kad bi me svekrva posjećivala, uvijek bih je posjela na suvozačevo sjedalo. Imala je poteškoća s ulaskom i izlaskom iz automobila zbog zamijenjenog kuka. Sjedila sam straga dok je njen sin vozio kako bi njoj bilo udobno. Za mene sjediti na stražnjem sjedalu nije predstavljalo manje vrijedno mjesto. Za nas je to bilo samo sjedalo u automobilu koji će nas prevesti od jedne do druge točke.”

Možda najzanimljiviji odgovor na postavljeno pitanje dolazi od jednog muškarca. “Treba li svekrva sjediti naprijed ili straga? Ovisi o tome vozi li ili ne. Ako ona vozi, svakako bi trebala sjediti na prednjem sjedalu. Ako ste samo vas dvije u automobilu, ona može sjesti gdje god želi. Ako vaš suprug vozi, vi biste trebali sjediti na suvozačevom sjedalu, a vaša svekrva bi trebala sjediti straga. Naravno, suvozačevo sjedalo ponekad se naziva i ‘sjedalo smrti. Ovisno o vašem odnosu sa svekrvom, možda joj želite prepustiti to mjesto”, zaključio je.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.