Prati nas

Vrt

Omiljeni gomolji

Zadržite okus i svježinu: Vodič za skladištenje krumpira

Pravilno skladištenje presudno je za kvalitetu i okus gomolja krumpira. Donosimo stručne savjete i najbolje prakse za berbu, čišćenje i skladištenje kako biste sve do iduće sezone uživali u zdravim i slasnim gomoljima.

Objavljeno

|

Kako čuvati krumpir?
ilustracija: S. Bura/mj

Želite li da domaći krumpir ostane svjež i traje duže? Istraživanja su pokazala da postoje bolji načini za berbu i skladištenje kako bi se osigurala dugotrajna svježina.

Prvo, provjerite zrelost iskapanjem jednog krumpira. Ako se kora lako skida, pričekajte još jedan tjedan prije nego ćete opet provjeriti zrelost, kaže Heidi Noordijk, koordinatorica za male farme sa Državnog sveučilišta Oregon. Kako biste pripremili krumpir za skladištenje, smanjite zalijevanje sredinom srpnja ili kolovoza, ovisno o klimi vaše lokacije. Pustite da vriježe potpuno usahnu prije berbe.

Očistite gomolje prije skladištenja. Trebate samo lagano očetkati tlo s krumpira uzgojenog u grubom, pjeskovitom tlu. Ali ako je tlo fina, ljepljiva glina, krumpir će možda trebati oprati. Ako je tako, pazite da gomolji budu potpuno suhi prije nego ih uskladištite. Smanjite izlaganje gomolja svjetlu tijekom čišćenja.

Oglas

Zrioba pokožice je nužna za zdravlje gomolja

Svježe iskopane i očišćene krumpire ostavite tjedan do deset dana u tamnom, dobro prozračenom prostoru s umjerenim temperaturama i visokom vlagom. Tako će zacijeliti manje ozlijede, a pokožica će dodatno očvrsnuti, zbog čega će se bolje i duže skladištiti.

Tijekom zime, gomolje bi valjalo čuvati na temperaturi 4-8 Celzijevih stupnjeva i visokoj relativnoj vlazi zraka kako se ne bi isušili i smežurali. To, dakako, ovisi o količini vode u samom gomolju i predstavlja sortnu karakteristiku. Čim gomolj ima više vode u sebi, tim traži vlažniju atmosferu za skladištenje.

Krumpir se može čuvati u perforiranim plastičnim vrećicama kako bi se održala odgovarajuća razina vlage. Opcije za kućno skladištenje uključuju garažu ili hladni podrum, dok će profesionalci koristiti hladnjake i hladnjače.

Ono što je važno znati jest da skladišne temperature manje od 3 Celzijeva stupnja mogu uzrokovati nakupljanje šećera ili zaslađivanje gomolja. Prženi proizvodi od takvih gomolja su tamniji i masniji od onih iz gomolja čuvanih na višoj temperaturi. Dok niske temperature mogu zasladiti gomolje, visoke temperature često dovode do prekomjernog propadanja, sušenja i klijanja.

Pravila za dugotrajno skladištenje

Prije dugotrajnog skladištenja sortirajte i uklonite ozlijeđene i bolesne gomolje. Čuvajte samo zdravi krumpir u dobro prozračenim posudama, kašetama ili vrećama. Što prije potrošite gomolje koje ste oštetili prilikom vađenja, kao i one s mrljama.

Pazite da prostor za skladištenje bude taman jer će svjetlo učiniti da gomolji pozelene i postanu neupotrebljivi. Zelena boja je uzrokovana bezopasnim klorofilom. Nažalost, on je često praćen visokim razinama toksičnog alkaloida zvanog solanin. Iako male količine solanina nisu štetne, previše zelenog krumpira može dovesti do zdravstvenih tegoba. Stoga, odbacite sve krumpire koji su pozelenjeli.

Sadite sorte koje se dobro čuvaju. Crveni krumpiri obično ne traju koliko žute ili bijele sorte. Krumpiri s tankom korom ne traju dugo u skladištu kao oni s debelom korom. Kasno sazrijevajuće sorte gotovo uvijek se bolje čuvaju od ranih sorti.

Uz pravilno skladištenje, zreli kasni krumpiri ostat će u dobrom stanju sedam do osam mjeseci. Pri skladišnim temperaturama iznad 8 stupnjeva, gomolji bi trebali trajati dva do tri mjeseca, no mogu proklijati i smežurati se.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.