Prati nas

Zdravlje

Budite podrška

‘Žena mi nije sva svoja, mogu li joj nekako pomoći u menopauzi?’

Ako se neka vama bliska žena bori sa simptomima menopauze i to utječe na njene odnose s okolinom, pročitajte kako joj i vi možete pomoći. Prenosimo savjete koje nudi britanska liječnica Olivia Hum, specijalist za perimenopauzu i menopauzu odnosno hormonalno te intimno zdravlje.

Objavljeno

|

Žena odbija odnose, muž je neutješan.
ilustracija: S. Bura/mj

Mnogi će muškarci kazati da su im se u jednom trenutku života žena, prijateljica ili kolegica pretvorile u “aždaje”. Ne mogu razumjeti njihovo ponašanje, kukanje, razdražljivost. Ali, ako uvide da su u žene koje ih okružuju u perimenopauzi, i oni su ti koji im barem djelomično mogu pomoći., kaže dr. Olivia Hum za TheGuardian.

“Ako vaša partnerica prolazi kroz menopauzu, pomoglo bi vam da se educirate o simptomima. Čitajte članke o tome, pogledajte i neki dokumentarac, slušajte podcaste, istražujte. No, prije svega je važno razgovarati s partnericom.”

“Na žalost, moram ukazati na to da mnoge naše pacijentice kažu da se osjećaju posramljeno zbog svega što im se događa te da imaju proturječne osjećaje o starenju, gubitku plodnosti i osjećaju da više nisu privlačne. To su razlozi zbog kojih se zatvaraju u sebe i povremeno eksplodiraju.”

Oglas

“Promijenite zajedno životne navike”

“Ne napadajte je stoga izravno, pokušajte joj se približiti okolnim putem. Recite joj na primjer da ste gledali dokumentarac o Ani koja se u menopauzi borila s tjeskobom. Tako nećete djelovati kao da je napadate i nećete izazvati sukob. Možda ćete je uspjeti pridobiti na razgovor o njezinim problemima.”

“Znajte sada još i da je životni stil vaše supruge iznimno važan. Poznato je, primjerice, da veća tjelesna aktivnost, zdrava prehrana te smanjenje konzumacije alkohola i pušenja pomažu kod simptoma menopauze. Podržite svoju partnericu tako što ćete joj se pridružiti i zajedno poboljšati životne navike.”

Upozoravam vas i da u ovom razdoblju može biti poljuljano njezino samopouzdanje. Osjećaj da se promijenila, da više nije ista osoba, da joj se mijenja tijelo i osobnost, može biti snažan i ponekad čak i razoran. Pokažite stoga partnerici da je i dalje volite, da vam je još uvijek privlačna. Slušanje i komunikacija ključni su za dobrobit vašeg braka”, odgovara liječnica Olivia Hum.

Napišite nam svoja iskustva.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.