Pravilna prehrana od vitalnog je značaja za kontrolu dijabetesa, navodi doktor medicine Michael Dansinger na WebMD. Njegove su opće preporuke da dijabetičari trebaju biti izbirljivi te da pokušaju kuhati kod kuće umjesto da jedu vani, jer kad sami pripremaju obroke lakše prate što jedu. Koristite ove savjete kao inspiraciju u kuhinji, a sjetite ih se i kad jedete vani.
Birajte cjelovite namirnice
Koristite smeđu rižu i tjesteninu od cjelovite pšenice. Birajte 100 posto integralno brašno i kruh te druge cjelovite žitarice poput zobi i ječma. Učinite promjenu jednostavnom. Primjerice, smeđa riža se duže kuha i stoga je prethodno kuhanu možete zamrznuti. Kad nemate puno vremena, stavite paketić u mikrovalnu pećnicu i imate zdrav obrok za čas.
Napunite tanjur!
Ciljajte na barem osam grama vlakana po obroku, osobito kad jedete hranu bogatu ugljikohidratima. Vlakna će vam pomoći kontrolirati šećer u krvi, držati vas sitima i biti dobra za zdravlje srca, što je posebno važno jer dijabetes povećava rizik od srčanih bolesti. Pokušajte s graškom, grahom, zobi, ječmom, voćem poput jabuka, krušaka, bobičastog voća i agruma te povrćem poput slatkog krumpira, prokulica, brokule, mrkve i cikle
Zamijenite dio ugljikohidrata zdravim mastima
Orašasti plodovi, avokado, maslinovo i repičino ulje puni su nezasićenih masnoća koje mogu pomoći u snižavanju šećera u krvi. Samo pazite da ne pretjerate s količinom kako ne biste unijeli previše kalorija. Dodajte orašaste plodove i avokado u salate i glavna jela. Tražite preljeve za salatu, marinade i umake napravljene s repičinim ili maslinovim uljem. Također možete kuhati s tim uljima.
Jedite hranu koja neće povisiti šećer u krvi
Dobri izbori koji vjerojatno neće značajno podići razinu šećera u krvi uključuju nemasno meso, perad, ribu, avokado, salatno povrće, jaja i sir. Dodajte ove namirnice na tanjur kako biste uravnotežili hranu bogatu ugljikohidratima.
Birajte nemasne opcije
Birajte recepte s manje zasićenih masnoća. Možda preskočite umak s vrhnjem i potražite nemasne komade mesa, obrano ili niskomasno mlijek, te biljne izvore proteina poput graha, leće ili orašastih plodova.
Čitajte sitna slova
Deklaracije na gotovim proizvodima, pa i sami recepti, danas sadrže i informacije o kalorijama, ugljikohidratima, vlaknima i mastima. Te informacije mogu biti korisne. Čitajte ih i prilagodite veličinu porcije, pa ćete znati točno što unosite u organizam.
Birajte biljne masti
Neka vam maslinovo ili repičino ulje budu glavni izbori kad su u pitanju biljne masnoće. Oba su bogata mononezasićenim mastima. Repičino ulje također sadrži omega-3 masne kiseline koje su dobre za srce.
Olakšajte si pripremu salata
Salate pripremite tako da ih bude jednostavno posložiti. Čuvajte veliku salatu od špinata ili rimsku salatu oprane u hermetički zatvorenoj posudi, bez preljeva (dodajte ga kasnije). Možete je jesti uz večeru ili kao užinu nekoliko dana.
Ne bojte se deserta
Uz par poteza nožem, nekoliko komada voća možete pretvoriti u predivnu voćnu salatu. Prelijte limunovim sokom, a zatim promiješajte kako bi se sastojci proželi. Vitamin C iz limunovog soka pomaže spriječiti tamnjenje voća.
Pametno birajte pića
Pripazite na kalorije, šećer i alkohol. Ako vam obična voda nije primamljiva, možete probati pjenušavu, aromatiziranu, ali nezaslađenu vodu. Ili poslužite čaj ili kavu bez kalorija kao savršen završetak obroka koji ste pripremili kod kuće.