Prati nas

Kuhinja

Tradicija na tanjuru

Šunka i jaja su vam dosadni? Evo što drugi jedu za Uskrs (i nije za svakoga!)

Od juhe od janjećih iznutrica i pudinga od starog kruha do slatkog sira od jaja. Ove neobične tradicije otkrivaju kako različite kulture kroz stol vješto spajaju simboliku, okuse i običaje u slavlju uskrsnuća.

Objavljeno

|

Autor

Zaboravite samo na šunku i jaja – otkrijte neobične uskrsne delicije iz cijelog svijeta! Od grčke juhe od iznutrica do finske crne kaše i maslaca u obliku janjeta – pripremite se za kulinarsko putovanje koje slavi raznolikost i hrabrost u kuhinji.
ilustracija: S. Bura/mj

Kad pomislimo na Uskrs, mnogima će prvo pasti na pamet bojana jaja, kuhana šunka, pince, kuglofi i razne delikatese koje će naše domaćice danas i sutra iznijeti na stol.

No, blagdanski stolovi diljem svijeta ovih dana kriju prave kulinarske bizarnosti tradicionalnih kuhinja kojima se slavi Kristovo uskrsnuće. U nastavku donosimo popis nekih od tih jestvina kako bismo vas potaknuli na odvažno eksperimentiranje sa stranim kuhinjama. Jer različitost je bogatstvo, zar ne?

Magiritsa – juha od janjećih iznutrica

Nakon ponoćne mise, Grci tradicionalno uživaju u magiritsi, juhi pripremljenoj od janjećih iznutrica, riže i začinskog bilja. Jelo je svojevrsni način da se ništa od uskrsne janjetine ne baci, a ujedno i simbolični prekid korizmenog posta. Nije za one slabijeg želuca, ali je za mnoge vrhunac blagdanske trpeze. Uglavnom, ako volite tripice, i magiritsa će vam biti u slast.

oglas

Janje od maslaca

Ne, nije metafora. Maslac u obliku janjeta, s paprenim zrnima umjesto očiju i zastavicom u leđima, pravi je ukras uskrsnog stola u Poljskoj i Rusiji. Ova simpatična skulptura simbolizira Isusa kao janje Božje, a često se više gleda nego jede.

Pita od vratića

Ovo srednjevjekovno englesko jelo boje pistacije pravi se od biljke koju zovemo vratić (Tanacetum vulgare). Vratić mu daje karakterističan gorki okus i zelenu boju. Nekad je bila popularna tijekom korizme, ali je vremenom postala uskrsna tradicija. Zbog svoje gorčine, danas je pripremaju samo pravi ljubitelji uskrsne tradicije.

Capirotada

Capirotada je čudan, ali obožavan meksički desert. Riječ je o slojevitom pudingu od starog kruha, sira, grožđica i sirupa od nerafiniranog šećera (piloncillo). Svaki sastojak ima religiozno značenje, a jelo se priprema na Veliki petak. Slano-slatka kombinacija izaziva podijeljena mišljenja, ali vjernici mu se uvijek vraćaju.

Sárgatúró – slatki sir od jaja

Neobična mješavina kuhanog mlijeka, jaja i šećera poznata je kao sárgatúró ili “žuti sir”. Nije pravi sir, već slatka poslastica koja se poslužuje hladna uz šunku i kruh. Kod Mađara je nezaobilazna uskrsna delicija.

Mämmi

Na prvi pogled izgleda kao nešto što biste najradije izbjegli. No mämmi, tamna kašasta slastica od raženog brašna, slada i melase, u Finskoj ima kultni status. Poslužuje se hladna, uz vrhnje i šećer. Jedni je vole, drugi je mrze, trećih nema.

Uskrsni kruh i sir

Na Jamajci se za Uskrs jede slatki začinjeni kruh s grožđicama koji se poslužuje uz kriške topljenog sira. Ova kombinacija je iznimno popularna i simbolizira veselje i blagostanje.

Folar de Páscoa

Folar de Páscoa je uskrsni kruh koji dolazi u bezbroj verzija; slatkih i slanih. Neki se prave s cimetom i anisom, dok su drugi puni suhomesnatih proizvoda. Najneobičniji detalj? Cijela kuhana jaja (s ljuskom!) utisnuta su u tijesto prije pečenja. Portugalci ga obožavaju!

oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP