Kad pomislimo na Uskrs, mnogima će prvo pasti na pamet bojana jaja, kuhana šunka, pince, kuglofi i razne delikatese koje će naše domaćice danas i sutra iznijeti na stol.
No, blagdanski stolovi diljem svijeta ovih dana kriju prave kulinarske bizarnosti tradicionalnih kuhinja kojima se slavi Kristovo uskrsnuće. U nastavku donosimo popis nekih od tih jestvina kako bismo vas potaknuli na odvažno eksperimentiranje sa stranim kuhinjama. Jer različitost je bogatstvo, zar ne?
Magiritsa – juha od janjećih iznutrica
Nakon ponoćne mise, Grci tradicionalno uživaju u magiritsi, juhi pripremljenoj od janjećih iznutrica, riže i začinskog bilja. Jelo je svojevrsni način da se ništa od uskrsne janjetine ne baci, a ujedno i simbolični prekid korizmenog posta. Nije za one slabijeg želuca, ali je za mnoge vrhunac blagdanske trpeze. Uglavnom, ako volite tripice, i magiritsa će vam biti u slast.
Janje od maslaca
Ne, nije metafora. Maslac u obliku janjeta, s paprenim zrnima umjesto očiju i zastavicom u leđima, pravi je ukras uskrsnog stola u Poljskoj i Rusiji. Ova simpatična skulptura simbolizira Isusa kao janje Božje, a često se više gleda nego jede.
Pita od vratića
Ovo srednjevjekovno englesko jelo boje pistacije pravi se od biljke koju zovemo vratić (Tanacetum vulgare). Vratić mu daje karakterističan gorki okus i zelenu boju. Nekad je bila popularna tijekom korizme, ali je vremenom postala uskrsna tradicija. Zbog svoje gorčine, danas je pripremaju samo pravi ljubitelji uskrsne tradicije.
Capirotada
Capirotada je čudan, ali obožavan meksički desert. Riječ je o slojevitom pudingu od starog kruha, sira, grožđica i sirupa od nerafiniranog šećera (piloncillo). Svaki sastojak ima religiozno značenje, a jelo se priprema na Veliki petak. Slano-slatka kombinacija izaziva podijeljena mišljenja, ali vjernici mu se uvijek vraćaju.
Sárgatúró – slatki sir od jaja
Neobična mješavina kuhanog mlijeka, jaja i šećera poznata je kao sárgatúró ili “žuti sir”. Nije pravi sir, već slatka poslastica koja se poslužuje hladna uz šunku i kruh. Kod Mađara je nezaobilazna uskrsna delicija.
Mämmi
Na prvi pogled izgleda kao nešto što biste najradije izbjegli. No mämmi, tamna kašasta slastica od raženog brašna, slada i melase, u Finskoj ima kultni status. Poslužuje se hladna, uz vrhnje i šećer. Jedni je vole, drugi je mrze, trećih nema.
Uskrsni kruh i sir
Na Jamajci se za Uskrs jede slatki začinjeni kruh s grožđicama koji se poslužuje uz kriške topljenog sira. Ova kombinacija je iznimno popularna i simbolizira veselje i blagostanje.
Folar de Páscoa
Folar de Páscoa je uskrsni kruh koji dolazi u bezbroj verzija; slatkih i slanih. Neki se prave s cimetom i anisom, dok su drugi puni suhomesnatih proizvoda. Najneobičniji detalj? Cijela kuhana jaja (s ljuskom!) utisnuta su u tijesto prije pečenja. Portugalci ga obožavaju!