Tikvice su među najzahvalnijim i najizdašnijim povrćem za uzgoj. Uz to, vrlo su motivirajuće, budući da se na njima vidi svakodnevni rast. No, ove su godine vrtlari dosta razočarani i žale se da se plodovi zametnu, ali ubrzo nakon toga trunu. Čest je to problem koji može imati brojne uzroke, no najčešće se svode na tri glavna faktora: lošu oplodnju, fiziološki poremećaj poznat kao vršnu tulež te gljivične bolesti.
Nema pčela, bumbara, osa…
Prvi i najčešći uzrok truljenja mladih tikvica je loša oplodnja. Da bi se plod pravilno razvio, potrebno je da pčele i drugi oprašivači prenesu pelud s muških na ženske cvjetove. Ako do toga ne dođe, plodovi se naizgled počnu razvijati, ali ubrzo požute, smežuraju se i istrunu.
Problem s oprašivanjem često se javlja u razdobljima kišnog ili hladnog vremena, kada su oprašivači manje aktivni, ali i u vrtovima gdje se koriste insekticidi koji smanjuju broj korisnih insekata. Rješenje je osigurati prisutnost oprašivača i izbjegavati primjenu insekticida tijekom dana, a po potrebi posegnuti za mekim kistom i ručnim oprašivanjem.
Poremećaj transporta kalcija – vršna trulež
Drugi čest uzrok je vršna trulež, fiziološki poremećaj koji nastaje zbog poremećaja u transportu kalcija prema plodu. Simptomi su karakteristični: vrh ploda (strana gdje je bio cvijet) omekša, potamni i ubrzo počne trunuti.
Iako se često misli da je problem u nedostatku kalcija u tlu, u većini slučajeva kalcija ima dovoljno, ali biljka ga ne može usvojiti zbog nepravilnog ili neredovitog zalijevanja, previše prihrane dušikom ili naglih promjena vlažnosti tla. Preporuka je održavati ravnomjernu vlažnost tla, koristiti malč i izbjegavati prekomjerno gnojenje, osobito dušikom. Više o vršnoj truleži, a koja pogađa brojne povrtne vrste, pročitajte na ovoj poveznici.
Gljivice napadaju
Treći, nešto rjeđi, ali ozbiljan uzrok truljenja plodova su gljivične bolesti. Javljaju se, uglavnom, nakon duljih kišnih razdoblja i u uvjetima visoke vlažnosti. Simptomi uključuju mekane, vodenaste i često dlakave ili baršunaste promjene na plodovima, a bolest se može brzo proširiti na cijelu biljku.
Prevencija pak uključuje dobru cirkulaciju zraka među biljkama, izbjegavanje zalijevanja po lišću, uklanjanje zaraženih plodova te poštivanje plodoreda. Više o plodoredu pročitajte na ovoj poveznici.
Uglavnom, pomoći ima, ako znate što radite. Kao i kod svakog problema u vrtu, valja se prisjetiti da je ravnoteža nešto na čemu nastaje zdravlje onoga što uzgajamo i jedemo.
Naša rubrika Vrt ima svoju Facebook grupu. Pridružite se ljubiteljima vrtlarstva, pohvalite se uspjesima, pitajte stručnjake, razmijenite savjete i inspirirajte se.
Kliknite ovdje i postanite dio naše zajednice.