Prati nas

Kuhinja

Svi su ludi za Mary

Donosimo recept za kultni kolač od mrkve i sira iz kuharice Mary Barry

Recept je jednostavan, a rezultat je sočan, mirisan i savršen za svaku prigodu. Baš onako kako to radi Mary Berry.

Objavljeno

|

Autor

Kolač od mrkve i sira zaštitni je znak kultne britanske kuharice Mary Berry.
ilustracija: S. Bura/mj

Britanska kraljica kolača Mary Berry ni u devedesetoj ne usporava. Upravo je za BBC objavila novu kuharicu “Mary: Moji 90 najboljih recepata”, koja donosi kulinarske standarde; od slanih klasika do nezaboravnih slastica.

Knjiga prati istoimenu televizijsku seriju u kojoj Mary dijeli savjete i priče iz života: od dana kada je kao mlada kuharica učila u Parizu, do vremena kad je osvajala gledatelje kao sutkinja popularnog Great British Bake Offa.

Kako sama kaže, recepti su jednostavni, provjereni i stvoreni za dijeljenje s obitelji i prijateljima. A jedan od najomiljenijih je kolač od mrkve s glazurom od sira. Priprema se dvadesetak minuta, a peče se od 35 do 40 minuta. “Ako kolač pripremate dan ranije, čuvajte ga u hladnjaku i izvadite pola sata prije posluživanja. Tada je najsočniji”, kaže ova živuća legenda.

oglas

Sastojci

Za biskvit
4 velika jaja
175 g bijelog šećera
75 g svijetlog smeđeg šećera (muscovado)
250 ml ulja od suncokreta + malo za podmazivanje
1 žličica ekstrakta vanilije
2 zrele banane, zgnječene
150 g oguljene i naribane mrkve
275 g brašna s praškom za pecivo (self-raising)
1 prašak za pecivo
1 žličica cimeta
1 žličica mljevenog đumbira
55 g nasjeckanih oraha + za ukras

Za kremu
250 g maslaca, omekšanog
2 žličice ekstrakta vanilije
350 g šećera u prahu
350 g punomasnog krem sira

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180°C (160°C s ventilatorom). Namastite i obložite papirom dno dva kalupa za torte promjera 20 centimetara. U velikoj zdjeli izmiješajte jaja, oba šećera, ulje i vaniliju. Dodajte zgnječene banane, sitno ribanu mrkvu, brašno, prašak za pecivo i začine pa kratko izmiksajte dok se sastojci ne spoje. Ne pretjerujte s miješanjem. Smjesu podijelite u kalupe i pecite 35–40 minuta, dok kolač ne porumeni i ne naraste. Ohladite 10 minuta u kalupu, zatim izvadite i ostavite da se potpuno ohladi.

Za kremu izmiksajte maslac, vaniliju i šećer u prahu. Dodajte krem sir i miješajte dok ne postane glatko i pahuljasto. Jedan biskvit premažite kremom, stavite drugi odozgo i ostatkom premažite cijeli kolač. Po želji ukrasite orasima.

oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite zadovoljno, živite dobro.

EPP