Krema od limuna i jaja potječe iz Engleske. Iako je globalno popularna, rijetko se njen naziv prevodi pa je diljem svijeta zovu lemon curd. Prvi zapis o ovoj nezaobilaznoj slastici nalazi se u kuharici iz 1844. godine, a zanimljivo je da se u ranim receptima nazivala lemon cheese (sir od limuna).
S vremenom je recept evoluirao u današnju glatku, svilenkastu kremu pripremljenu od žumanjaka, šećera, maslaca te limunova soka i korice koja je prepoznatljiva po bogatom, svježem okusu i jarkoj žutoj boji.
U britanskoj tradiciji limunova se krema najčešće poslužuje uz poslijepodnevni čaj kao namaz na tostu, pecivu ili malim pogačicama sličnima našim buhtlicama, a koje Englezi zovu scones. Kremasta tekstura i ugodna kiselkastost čine je savršenim punjenjem za pite, tartove, palačinke i kekse, a često se miješa sa šlagom ili kremastim sirom poput mascarponea kako bi dobila laganiju, pjenastu teksturu.
U kombinaciji s tostiranim orašastim plodovima koristi se i kod pripreme modernijih vrsta Pavlove pa je tako iznimno popularna lemon curd Pavlova u kojoj slavna televizijska kuharica Nigella Lawson kombinira limunovu kremu i tostirane listiće badema. Uz to, lemon curd se koristi i kao punjenje za kolače i rolade, preljev za sladoled ili kao osvježavajući dodatak doručku. Slobodno možemo reći da je ova krema postala univerzalni desertni klasik.
Danas domaćice i domaćini limunovu kremu kupuju gotovu u staklenkama. Može se relativno često pronaći i u maloprodajnom lancu koji pokriva cijelu Hrvatsku. No nakon što jednom napraviti svoju domaću verziju, teško se je vratiti na industrijsku varijantu, ma kako kvalitetna bila. U nastavku donosimo recept za lemon curd koji koristi slavna Mary Berry.
Sastojci
4 velika jaja iz slobodnog uzgoja
fino naribana korica i sok od 4 neprskana limuna
300 g sitnog šećera
225 g maslaca, narezanog na komadiće
Priprema
Razbijena jaja stavite u lonac, a potom ih pjenjačom razmutite. Dodajte preostale sastojke i stavite lonac na srednje jaku vatru. Neprestano miješajte pjenjačom dok se smjesa ne zgusne toliko da obloži stražnju stranu žlice kad je izvadite iz smjese ili dok se lagano ne zgusne. To obično traje od sedam do deset minuta. Pazite da ne zakipi jer bi se jaja mogla zgrušati. Maknite s vatre i pustite da se ohladi. Sterilnom žlicom prebacite u steriliziranu staklenku, zatvorite i ostavite da se u potpunosti zgusne. U hladnjaku se ova krema može čuvati do mjesec dana, a mora se potrošiti unutar tjedan dana od otvaranja.
Kako sterilizirati staklenke?
Operite ih deterdžentom i vrućom vodom ili ih “okuhajte” u perilici posuđa na najvećoj dostupnoj temperaturi. Potom ih posložite na lim za pečenje i stavite u pećnicu zagrijanu na 160 °C na 10 do 15 minuta.