Tučeno slatko vrhnje jedno je od onih dodataka koji svaku tortu ili kolač podignu na razinu više. Dapače, bilo da se radi o sve popularnijem grubom “nabacivanju” torte ili delikatnom “gletanju”, šlag uvijek izgleda lagano, prozračno i svilenkasto.
No ta raskoš ima cijenu: šlag je iznimno osjetljiv. Na sobnoj temperaturi brzo gubi oblik, topi se i počinje otpuštati tekućinu pa torta koja je prije sat vremena izgledala savršeno, sada već može izgledati malaksalo pa čak i pokisnuto.
Kako bi šlag zadržao čvrstoću i izgledao svježe, važno je pravilno ga istući. Sve mora biti hladno; i vrhnje i posuda i metlice miksera. Najbolje je koristiti punomasno vrhnje s najmanje 30 posto mliječne masti jer upravo mast stvara strukturu koja drži zrak unutar kreme.
Kad počnete miksati, krenite umjerenom brzinom i tek kasnije pojačajte. Šećer u prahu dodaje se tek kad se pojave mekani vrhovi jer prerano dodavanje može spriječiti pravilno napuhavanje vrhnja. Šlag je gotov kad postane čvrst, ali još uvijek bude gladak i svilenkast. Ako pretjerate, pretvorit će se u maslac.
Tajni sastojak kao stabilizator
Za stabilniji šlag koji neće klonuti ni nakon nekoliko sati, dobro je dodati malo punomasnog kiselog vrhnja. Dvije do tri žlice na svaku šalicu (oko 250 mililitara) slatkog vrhnja dovoljne su da se dobije gušća, kompaktnija krema.
Kiselo vrhnje dodaje se tek kad šlag bude u fazi “mekanih vrhova” pa se miksanje nastavlja dok se ne postigne željena čvrstoća. Takav šlag ima puniji okus, lakše se nanosi i dulje zadržava oblik, a blaga kiselkastost daje mu svježinu koja lijepo uravnotežuje slatkoću kolača.
Koliko će izdržati?
Ovako stabilizirano tučeno vrhnje može se bez problema čuvati u hladnjaku do jednog dana, možda čak i dva, a na sobnoj temperaturi zadržat će formu i nekoliko sati, ovisno o toplini prostora. Najbolje je tortu držati u hladnjaku do zadnjeg trenutka. Za posebne prigode, kad desert mora izdržati duže ili se transportira, može se upotrijebiti i mala količina želatine, ali u većini slučajeva kiselo vrhnje bit će sasvim dovoljno.