Muškatna tikva, poznata i kao butternut tikva, prava je zvijezda jeseni koju možete pronaći u gotovo svim trgovačkim lancima i na tržnicama diljem Hrvatske. Ispod njezine glatke bež kore krije se narančasto meso slatkastog, bogatog i orašastog okusa koji podsjeća na bundevu, ali je blaže i kremastije.
Osim što je prepuna beta-karotena koji čuva vid i kožu, muškatna tikva iznimno je svestrana u kuhinji. Može se peći, kuhati, pasirati, puniti, dodavati u juhe i rižota, a zahvaljujući svojoj prirodnoj slatkoći, izvrsno se uklapa i u razne deserte.
Za pripremu slastica obično se koristi pire od muškatne tikve, koji je vrlo jednostavno napraviti. Tikvu prerežite napola, izvadite sjemenke i pecite na 200 °C oko 40 minuta, dok ne omekša. Zatim izdubite pečeno meso i zgnječite ga vilicom ili izmiksajte štapnim mikserom u glatki pire.
Taj se aromatični pire može dodati u razne jesenske i zimske kolače. U nastavku donosimo recept za 12 bogatih muffina od muškatne tikve i cimeta. Riječ je o savršenoj jesenskoj slastici kompleksnog okusa koja se jednostavno i brzo priprema.
Sastojci
225 g glatkog brašna
prašak za pecivo
1 razom puna žlica cimeta (ili manje, ako volite blaže)
100 g bijelog šećera
50 g smeđeg šećera
200 g pirea od muškatne tikve
2 jaja
125 g otopljenog maslaca
prstohvat soli
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 °C (ili 180 °C s ventilatorom) i obložite kalup za 12 muffina papirnatim košaricama. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i obje vrste šećera. Ako ima grudica smeđeg šećera, razmrvite ih prstima. U drugoj posudi izmiješajte pire od tikve i jaja, zatim dodajte otopljeni maslac. Spojite suhe i mokre sastojke te kratko izmiksajte, tek toliko da se sve poveže.
Rasporedite smjesu u kalupe i pecite 15 minuta, dok muffini ne poprime zlatnu boju i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe suha. Ohladite ih na rešetki. U hermetički zatvorenoj posudi mogu stajati do tri dana.
Za poseban jesenski štih dodajte šaku nasjeckanih oraha ili čokoladnih kapljica. Uz toplo mlijeko ili čaj od đumbira, ovi muffini pretvaraju i najtmurniji dan u malu jesensku svečanost.