Kolači od sira već su desetljećima omiljeni desert diljem svijeta, a razlog nije samo njihov nježan okus i kremasta tekstura. U svojoj osnovi, svježi sir je hranjiva namirnica; pun je visokokvalitetnih bjelančevina, kalcija i vitamina B skupine. Upravo ti sastojci pomažu u održavanju zdravih kostiju, mišića i živčanog sustava, što kolačima od sira daje i vrijednost koja nadilazi čisti užitak u slatkom.
Za razliku od klasičnih kolača punih šećera, ulja i brašna, varijante sa svježim sirom mogu biti iznenađujuće lagane. Ako se koriste kvalitetni sastojci, poput bijele čokolade i sira s niskim udjelom masti, desert zadržava puninu okusa uz znatno manju kalorijsku vrijednost. Proteini iz sira dodatno usporavaju probavu i dulje održavaju sitost pa komad kolača od sira može poslužiti i kao hranjiv međuobrok, a ne samo kao desert.
Što je najbolje, ovaj kolač od svježeg sira toliko je lagan, mekan i prozračan da se topi u ustima. Priprema je iznenađujuće jednostavna: potrebna su vam samo tri sastojka pri čemu ga možete poslužiti i dan kasnije jer odlično zadržava svježinu. Inspiriran je japanskim cheesecakeom, no umjesto kremastog sira koristi se lako dostupan posni svježi sir.
Sastojci
300 g svježeg sira (do 4 posto mliječne masti, visokoproteinski, ne previše voden)
3 jaja
180 g bijele čokolade
Priprema
Namirnice temperirajte na sobnu temperaturu. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U blender stavite svježi sir i žumanjke pa miksajte dok ne dobijete potpuno glatku smjesu bez grudica. Bijelu čokoladu otopite na pari. Dodajte je u smjesu sa sirom i žumanjcima te kratko miješajte mikserom da se sve sjedini. Bjelanjke umutite u čvrst snijeg. Trebaju biti sjajni i čvrsti, ali ne pretučeni. Nježno ih umiješajte u smjesu od sira u tri navrata, pazeći da ne izgubite pjenastu strukturu.
Smjesu izlijte u okrugli kalup obložen papirom za pečenje (promjer oko 18 cm). Kalup stavite u veći pleh i pleh ulijte vruću vodu tako da doseže otprilike do polovice kalupa s kolačem. Nemojte da voda u vodenoj kupelji bude previsoka jer previše pare može uzrokovati da dno kolača postane gusto i vlažno.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C oko 45 minuta, zatim isključite pećnicu i ostavite kolač unutra još 45 minuta kako se ne bi pretjerano “ispuhao”.
Kolač izvadite i ostavite da se potpuno ohladi, a zatim ga stavite u hladnjak na nekoliko sati (najbolje preko noći). U Hladnjaku ga možete čuvati tri dana tijekom kojih će okus i tekstura postati još bolji. Više o dozrijevanju kolača pročitajte na ovoj poveznici. Po želji, prije posluživanja pospite šećerom u prahu ili dodajte svježe voće. Dobili ste savršen desert uz kavu ili lagani završetak ručka.