Prati nas

Kuhinja

Domaćinstvo

15 pametnih trikova koji će zauvijek promijeniti pečenje kolača

S nekoliko jednostavnih trikova možete pretvoriti svaki kolač u mali trijumf; uz manje muke, manje čišćenja i više zadovoljstva.

Objavljeno

|

Autor

Trikovi za pečenje kolača.
ilustracija: S. Bura/mj

Bilo da ste iskusni majstor slastica koji želi usavršiti tehniku ili početnik koji još skuplja samopouzdanje, svaki mali štos koji olakšava ili ubrzava pečenje vrijedi isprobati. Na internetu postoje brojni savjeti koji će vas odvesti na krivi put, ali postoje i oni koji stvarno rade, a koje je popisao BBC na temelju svoje planetarno popularne emisije The Great British Bake Off.

Ovi trikovi čine pečenje jednostavnijim, učinkovitijim i sigurnijim od pogrešaka, a rezultat su profesionalniji kolači uz manje stresa i više užitka. Ukratko, pravo je vrijeme da usavršite svoje kulinarske vještine i usvojite nekoliko malih tajni velikih majstora.

1. Zgužvajte papir za pečenje

Strahujete li od trenutka kada treba obložiti kalup papirom za pečenje? Papir se savija, iskače, ne želi poslušati? Rješenje je zapanjujuće jednostavno: zgužvajte ga u kuglu, zatim izravnajte i obložite kalup. Nabori će ga učiniti podatnim, lakše će se prilagoditi rubovima i neće se vraćati u prijašnji oblik. Idealno za biskvite i kolače koji se peku u kalupima.

oglas

2. Lako s medom i sirupom

Kad mjerite med, melasu ili sirup, pola sastojka često ostane zalijepljeno za žlicu. Prije nego što zaronite u teglicu, umočite žlicu u vruću vodu ili je premažite s malo ulja. Sirup će kliznuti kao od šale, a mjerenje će biti precizno i bez nereda.

3. Topla voda za hladna jaja

Zaboravili ste izvaditi jaja iz hladnjaka? Stavite ih u zdjelu s toplom (ne vrućom!) vodom pet do deset minuta. Bit će spremna za miksanje, a tijesto će ispasti rahlije i ujednačenije.

4. Mlaćenica iz kućne radinosti

Nema je u trgovini? Nema problema. U 250 mililitara mlijeka dodajte žlicu limunova soka ili octa, promiješajte i ostavite desetak minuta. Tekućina će se lagano zgrušati. Voilà! Imate savršenu zamjenu za mlaćenicu, idealnu za palačinke, pogače i muffine.

5. Smeđi šećer u tren oka

Ostali ste bez smeđeg šećera? Pomiješajte žlicu melase s 200 grama bijelog šećera i miješajte dok ne poprimi boju i miris karamela. Rezultat je savršeno vlažan šećer za kolače s čokoladom ili začinima.

6. Šećer u prahu iz blendera

Ako vam ponestane šećera u prahu, usitnite kristalni šećer u blenderu ili mlincu za kavu dok ne postane fin poput pudera. Prosijte prije upotrebe za najglatkiji rezultat. Savršen je za glazure i posipanje kolača.

7. Ukrašavanje bez šprice

Nemate vrećicu za ukrašavanje? Napunite čvrstu zip-vrećicu kremom i odrežite mali, ali stvarno mali, kut. Savršeno za precizne točkice, linije i vrpce na kolačima i keksima.

8. Naribani maslac za brže omekšavanje

Tko ima vremena čekati da se maslac ugrije? Naribajte ga na ribež. Tanke niti omekšat će u trenu i lakše će se sjediniti sa šećerom.

9. Vrući nož za uredne rezove

Za savršene kriške torte ili browniesa, umočite nož u vruću vodu, obrišite ga i režite. Ponovite između svakog reza. I glazura i biskvit ostat će uredni kao iz slastičarnice.

10. Keksi pomoću žlice za sladoled

Želite da vam svi keksi budu iste veličine? Porcionirajte tijesto žlicom za sladoled. Peći će se ravnomjerno i izgledati profesionalno. Ako se previše rašire, dok su još topli “zarobite” ih u čaši i zakrenite čašu. Odmah će postati savršeno okrugli.

11. Britva za kruh iz snova

Prije pečenja kruha, zarežite površinu oštrim nožićem ili britvom. Kruh će se pravilno otvoriti i dobiti onaj rustikalni izgled kao iz artisan pekare.

12. Zubni konac umjesto noža

Za savršeno rezanje tijesta za rolade, koristite neparfumirani zubni konac. Položite ga ispod tijesta i povucite krajeve: rez će biti čist i precizan, bez gnječenja.

13. Ravne torte bez orezivanja

Da biste izbjegli “brdašca” na tortama, omotajte kalup mokrim trakama od tkanine. Rezultat: ravnomjernije pečenje i ravne kore bez otpada.

14. Pavlova po mjeri

Nacrtajte olovkom krug željenog promjera na papiru za pečenje, okrenite ga i unutar linije oblikujte smjesu. Pavlova će biti pravilna i elegantna, baš kao iz slastičarske vitrine.

15. Čaša protiv previše napuhanih muffina

Ako vam muffini izađu previše ispupčeni, dok su još topli lagano ih pritisnite dnom čiste čaše. Površina će postati savršeno ravna i spremna za glazuru.

oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite zadovoljno, živite dobro.

EPP