Trajnice koje pod zemljom razvijaju podanke ili gomolje; poput begonija, gladiole, kana i dalija; pravi su ukras vrtova sve do prvog jačeg mraza. No, kako ne podnose niske zimske temperature, potrebno ih je na vrijeme izvaditi iz tla i pravilno pohraniti do proljeća, posebno u kontinentalnom i gorskom dijelu Hrvatske, savjetuju agronomi.
Kako prezimljavaju kane?
Nekoliko dana nakon što mraz pofuri lišće, odrežite nadzemni dio na visinu od 10 do 15 centimetara. Pažljivo iskopajte busene i ostavite malo tla oko podanaka. Nakon što se prosuše nekoliko sati, spremite ih u veće kutije, prozračne sanduke ili mrežaste vreće. Držite ih do proljeća na hladnom i suhom mjestu, na temperaturi između 4 i 10 °C.
Kako prezimljavaju dalije?
Tri do četiri dana nakon prvog jačeg mraza skratite stabljike na visinu 5 do 10 centimetara, a zatim ih još tjedan dana ostavite u tlu da dozore. Nakon toga ih iskopajte, otresite tlo i odrežite stabljiku do korijenskog vrata. Operite gomolje i ostavite ih 24 sata da se osuše. U kartonsku kutiju stavite sloj vermikulita, treseta ili drvene strugotine, položite gomolje i prekrijte istim materijalom. Čuvajte na hladnom i suhom mjestu (4 do 10 °C).
Kako prezimljuju gladiole?
U kasno ljeto ili ranu jesen pažljivo iskopajte lukovičaste gomolje. Otresite tlo i odrežite lišće na 2 do 5 centimetara iznad gomolja. Sušite ih dva do tri tjedna na toplom i prozračnom mjestu. Kada su suhi, uklonite stare gomolje te izdvojite sitne gomolje (piliće) ako ih želite sačuvati. Spremite gladiole u mrežaste vrećice ili najlonske čarape i objesite ih na hladno, suho i dobro prozračeno mjesto na 2 do 7 °C.
Kako prezimljuju gomoljaste begonije?
Nekoliko dana nakon mraza iskopajte begonije, ostavite malo tla oko gomolja te odrežite stabljike na oko 2,5 cm iznad gomolja. Sušite ih dva do tri tjedna na hladnom i suhom mjestu. Nakon sušenja odstranite preostalo tlo i složite gomolje u kutiju obloženu tresetom, vermikulitom ili piljevinom pa ih prekrijte istim materijalom. Čuvajte ih preko zime na temperaturi od 4 do 10 °C.