Blagdani su pravo vrijeme da pokažemo koliko nam je stalo do obitelji i prijatelja. Želimo da sve bude besprijekorno, od domaćih kolača do složenijih jela, no lako se dogodi da u kuhinji hitno zatreba nešto čega nemamo. Upravo tada shvatimo koliko je važno pri ruci imati osnovni, ali kvalitetan pribor koji nas može spasiti u posljednji tren i trajati godinama.
O tome stalno govori i piše i slavna britanska kuharica Mary Berry (90), čija je filozofija jasna: dobra priprema i pravi alati čine razliku između katastrofe i solidnog kuhara. Pri tome je to i dobra investicija. Jer jednom kad kupite kvalitetne lopatice, valjke, noževe i ostale neizostavne alate, oni će vas pratiti kroz godine uspješnih kulinarskih majstorija. Možda će ih čak naslijediti i vaši unuci.
Ukratko, u kuhinji koja je spremna za svaki blagdanski izazov, nužno je imati nekoliko drvenih kuhača različitih veličina, silikonske lopatice koje bez ostatka očiste zdjele, težak valjak za tijesto koji mirno klizi preko tijesta, kist za premazivanje i mariniranje te pouzdane zdjele za miješanje. Bez toga nema ozbiljnog kuhanja ni pečenja kolača.
Uz njih dolaze rešetke za hlađenje kolača, rezači za kekse i pogačice, mijeh i štrcaljka za ukrašavanje slastica, ali i rupičaste žlice, lopatice za ribu i meso, hvataljke, pjenjače i kutlače koje omogućuju kontrolu i preciznost bez nepotrebne improvizacije. U dobroj kuhinji svoje mjesto imaju i kvalitetan ribež s više površina, noževi prilagođeni guljenju i rezanju povrća, čvrsta i mekša cjedila, pouzdane kuhinjske škare, preša, samostojeće cjedilo te mužar s tučkom za začinsko bilje.
Jednako su važni i oni obični, često podcijenjeni predmeti bez kojih se kuhanje i pečenje brzo pretvaraju u frustraciju. Role mekog papira, aluminijska i prozirna folija te papir za pečenje spašavaju vrijeme i živce, dok čvrsta špaga za meso, čačkalice, otvarači za limenke i boce, mlinčić za papar, kuhinjski sat i posude za led osiguravaju da sve bude pod kontrolom.