Prati nas

Zdravlje

Alarm

Šest ‘zdravih’ namirnica koje povezuju s rakom debelog crijeva

Znanstvenici sve češće upozoravaju da karagenan, celulozna guma i slični dodaci remete crijevnu ravnotežu i nisu tako bezopasni kako se prikazuju.

Objavljeno

|

Autor

Zdravi prehrambeni proizvodi raspoređeni na drvenom stolu u kuhinji, uključujući biljna mlijeka, grickalice bez glutena, fermentirane proizvode i namaze bez aditiva, u ambalaži s oznakama prirodnih sastojaka. Sunčeva svjetlost obasjava stol, stvarajući toplu i privlačnu atmosferu.
ilustracija: S. Bura/mj

Mnoge takozvane zdrave namirnice koje svakodnevno konzumiramo, poput light jogurta, proteinskih shakeova ili biljnih mlijeka, često sadrže skrivene dodatke koji bi našem zdravlju mogli štetiti više nego što mislimo.

Jedni od najproblematičnijih su emulgatori, tvari koje se dodaju hrani kako bi bila kremastija, stabilnija i dugotrajnija, ali koje istodobno mogu ozbiljno narušiti ravnotežu crijevne mikrobiote, izazvati upale i povećati rizik od razvoja raka debelog crijeva.

Prema riječima dr. Marie Abreu, profesorice i specijalistice za bolesti crijeva sa Sveučilišta u Miamiju, znanstvena istraživanja pokazuju da kronične upale koje u organizmu izazivaju emulgatori mogu biti ključni čimbenik u zabrinjavajućem porastu raka debelog crijeva u svijetu.

oglas

Važno je reći i da je Hrvatska na svjetskoj razini 10. po broju novootkrivenih slučajeva ove zloćudne bolesti, a čak treća po broju umrlih. To je u našoj zemlji treći najčešći oblik raka u muškaraca (iza prostate i pluća), a drugi u žena (iza raka dojke).

Iako američka FDA emulgatore još uvijek klasificira kao “općenito sigurne”, sve je više dokaza da bi njihova učestala konzumacija mogla imati ozbiljne posljedice za zdravlje. U nastavku donosimo pregled svakodnevnih namirnica u kojima se najčešće nalaze ovi dodaci.

Proteinski napitci

Jedna od prvih namirnica na popisu su proteinski napitci, osobito oni u bocama koje kupujemo u trgovinama ili teretanama. Često sadrže karagenan, zgušnjivač koji pomaže da napitak izgleda kremasto i ima dulji rok trajanja. No, u kiselom okolišu našeg želuca karagenan se može razgraditi u oblik koji izaziva upalne procese, a studije na životinjama pokazuju i povećan rizik od stvaranja tumora.

Kikiriki maslac

Ni kikiriki maslac koji nalazimo na policama trgovina nije bezazlen. Mnogi brendovi sadrže mono i digliceride, sintetičke emulgatore koji sprječavaju da se ulje odvoji od ostatka mase. Istraživanja, uključujući veliku francusku studiju iz 2024. koja je pratila više od 92.000 ljudi, povezuju ove dodatke s poremećajem crijevne flore i većim rizikom od raka dojke, prostate i crijeva.

Biljna mlijeka

Biljna mlijeka poput onih od badema, zobi i soje sve su popularnija kao zamjena za kravlje mlijeko, no većina komercijalnih verzija sadrži ksantansku gumu. Taj emulgator često se reklamira kao prirodan i siguran, no novija istraživanja pokazuju da može mijenjati sastav i funkciju crijevne mikrobiote te tako povećati rizik od kroničnih upala i bolesti crijeva.

Ribani sir

Čak i ribani sir iz vrećice, koji mnogima štedi vrijeme u kuhinji, često sadrži aditive poput karboksimetilceluloze, poznate i kao celulozna guma. Ovaj dodatak sprječava lijepljenje sira i produljuje mu trajnost, no pokazalo se da može izazvati upalne promjene u crijevima koje dugoročno stvaraju plodno tlo za razvoj raka.

Jogurti s niskim udjelom masti

Tzv. light jogurti, koje mnogi biraju zbog niskog udjela masti, a visokog udjela proteina, također su često puni emulgatora poput karagenana. Iako im daju glatku i kremastu teksturu, ovi dodaci remete osjetljivu ravnotežu dobrih bakterija u crijevima, što može potaknuti upalne procese i dugoročno povećati rizik od raka.

Energetske pločice

Energetske pločice, omiljen međuobrok za zaposlene i rekreativce, često sadrže kombinaciju sojinog lecitina, mono- i diglicerida te karagenana. I dok neki od ovih sastojaka mogu imati neutralan ili čak povoljan učinak, drugi, osobito mono- i digliceridi, i dalje izazivaju zabrinutost zbog svoje povezanosti s upalama i oštećenjima crijevne sluznice.

Zaključno, iako se mnoge od ovih namirnica reklamiraju kao zdrave, njihov stvarni sastav krije dodatke koji dugoročno mogu štetiti crijevima i potaknuti razvoj bolesti. Sve više stručnjaka upozorava da prehrana bogata industrijski prerađenim proizvodima, čak i onima koji se promoviraju kao fit i proteinski, može biti jedan od razloga zašto bilježimo porast karcinoma debelog crijeva.

oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP