Prati nas

Kuhinja

Jesen u kuhinji

Recept za maslac od jabuka: Kao bakina pita, ali u staklenci

Ako volite miris pite od jabuka, ovaj će vas recept oduševiti. Sve te okuse možete zatvoriti u staklenku. Maslac od jabuke nije maslac u klasičnom smislu riječi, već gust, mirisan namaz od jabuka i začina koji pretvara običan tost ili zobenu kašu u pravi jesenski užitak.

Objavljeno

|

Autor

ilustracija: S. Bura/mj

Maslac od jabuke jedno je od onih iznenađenja koja nastanu iz najjednostavnijih sastojaka, a na kraju osvoje i ona najzahtjevnija nepca. Iako se zove “maslac”, u njemu nema ni kapi mliječnih proizvoda. Riječ je o gustom, baršunastom namazu koji se kuha dugo i polako dok jabuke ne postanu kremaste, slatke i dok se ne sljube sa zimskim začinima.

Zapravo, možemo reći da ovaj recept donosi najbolje od jeseni: sočne jabuke, miris cimeta i klinčića, blagu kiselost limuna i karamelastu aromu smeđeg šećera. Ova receptura izvrsna je za mazanje na tost, palačinke, muffine ili peciva, ali jednako dobro funkcionira i kao dodatak jogurtu, zobenoj kaši ili čak kolačima.

Najbolje od svega je što ga možete napraviti kod kuće bez ikakvih posebnih aparata. Sve što trebate su jabuke, lonac i malo strpljenja. Kuhat ćete ih polako, uz povremeno miješanje, sve dok se ne pretvore u mirisnu, gustu kremu koja se na žlici ponaša baš kao pravi maslac. Jednom kada ga probate, teško ćete se zadovoljiti običnim pekmezom ili marmeladom.

oglas

Kada je riječ o sortama, u ovom receptu odlično funkcioniraju kiselkaste ili slatko-kiselkaste sorte poput Granny Smith ili Honeycrisp, ali i McIntosh, Fuji, Gala te zlatni delišes. Najbolji rezultat postiže se kombinacijom različitih sorti iz čega proizlazi kompleksniji okus.

Sastojci

900 g jabuka (oko 5 srednjih), oguljenih i narezanih na kockice
120 ml vode
100 g smeđeg šećera (ili kombinacija smeđeg i bijelog)
1 žlica svježeg limunovog soka
1 žličica cimeta u prahu
1/2 žličice muškatnog oraščića u prahu
1/4 žličice mljevenih klinčića
prstohvat morske soli

Priprema

Ogulite jabuke, odstranite sjemenke i narežite ih na male kockice kako bi se brže skuhale. Stavite ih u srednje veliku posudu zajedno s vodom. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju, otprilike 20 minuta. Štapnim mikserom, u loncu u kojem su se kuhale, usitnite ih u pire. Ako nemate štapni mikser, koristite blender pa masu vratite u lonac.

Dodajte šećer, limunov sok, cimet, muškatni oraščić, klinčiće i sol. Pustite da lagano zavrije, zatim smanjite vatru. Kuhajte otklopljeno, često miješajući, dok se smjesa ne zgusne i poprimi tamno smeđu boju. Ovo drugo kuhanje bi trebalo trajati 40–60 minuta. Često promiješajte kako se ne bi zalijepilo za dno posude. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu pa prelijte u sterilizirane staklenke. Čuvajte u hladnjaku do 2 tjedna.

oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite zadovoljno, živite dobro.

EPP