Prati nas

Mozaik

Trumpov jastreb Pompeo strahovao je od Jugoslavije

Jesu li jugoslavenski komunizam  i socijalizam poljuljali kapitalistički poredak Sjedinjenih Država kojeg su Jugoslaveni sa zavišću gledali na crno-bijelim ekranima? Ili se Washington bojao jugoslavenskog nuklearnog i svemirskog programa?

Objavljeno

|

Mike Pompeo (foto: CIA)

Sjedinjene Države imaju novog državnog tajnika po mjeri predsjednika Donalda Trumpa. Riječ je o bivšem vojnom časniku i republikanskom kongresniku Mikeu Pomepeu (54), koji je bio na čelu CIA-e, vladine obavještajne službe, od siječnja 2017.

Pompeo će se odmah baciti na rješavanje dvaju vrućih pitanja – budućnosti međunarodnog sporazuma s Iranom o njegovu nuklearnom sporazumu i Sjeverne Koreje, s čijim se čelnikom nedavno sastao.

No, početkom godine, tada još šef američke tajne službe, Popmpeo je spomenuo Jugoslaviju. Točnije, bauk Jugoslavije. Govoreći na okruglom stolu kojeg je organizirao Američki Institut poduzetništva, Trumpov jastreb je govorio o državi koja već desetljećima ne postoji. „”U knjigama iz povijesti čitat ćete koje su nacionalne države bile prijetnje za Ameriku, što je Amerika radila protiv prijetnji koje su stizale iz Jugoslavije i drugih nacionalnih država”, rekao je Pompeo na spomenutom panelu. Danas su, kako je objasnio, prijetnje mnogo drugačije i obavještajna zajednica treba shvatiti da sve veća prijetnja stiže od nedržavnih aktera.

Kako je Jugoslavija ugrožavala najmoćniju državu svijeta Pompeo nije objasnio. Što vi mislite? Jesu li jugoslavenski komunizam  i socijalizam poljuljali kapitalistički poredak Sjedinjenih Država koji su Jugoslaveni sa zavišću gledali na crno-bijelim ekranima? Ili se Washington bojao jugoslavenskog nuklearnog i svemirskog programa?

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.