Prati nas

Zdravlje

Čudesan lijek protiv starenja doista postoji

Ljudi od pamtivijeka tragaju za čudotvornim lijekom koji bi spriječio ili bar odgodio starenje. Iako se ne radi o nikakvoj tableti, taj čudesan lijek doista postoji.

Objavljeno

|

screenshot: Youtube

Lijekovi i tretmani koji nastoje usporiti neizbježan proces starenja, znaju biti vrlo skupi i mnogima su nedostupni. Dug život vrlo je značajna investicija. No što bi bilo da postoji čudesan lijek koji olakšava gotovo sve probleme – od demencije pa do visokog tlaka, dijabetesa i osteoporoze? Zapravo, liječnici i znanstvenici kažu da takav lijek postoji. Radi se o tjelovježbi.

“Nijedna tableta ne koristi toliko našem zdravlju popout tjelovježbe”, piše Andy Coghlan u časopisu New Scientist. “Čitav niz nedavnih studija pokazuje da nas tjelovježba štiti od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa, pretilosti, raka, Alzheimerove bolesti i depresije. Popravlja čak i pamćenje, a ima i veći potencijal spriječiti prijevremene smrti nego bilo koji drugi tretman. I sve to bez ikakvih nuspojava karakterističnih za druge lijekove.”

Coghlan citira i vrlo cijenjenog danskog znanstvenika Erika Richtera s odjela za istraživanje dijabetesa pri Sveučilištu Kopenhagen koji vježbanje naziva čudotvornim lijekom: “Vjerojatno ne postoji ni jedan organ u našem tijelu kojem tjelovježba ne koristi”, kaže Richter.

Sveučilište Deakin iz Australije objavilo je i novu studiju o osteoporozi u kojoj se kaže da su vježne eksplozivne snage poput skakanja vrlo korisne kod žena u postmenopauzi koje pate od osteoporoze jer pomažu ravnoteži i sprječavaju padove.

Za potrebe studije znanstvenici su testirali 63 žene između 57 i 74 godine starosti koje su imale smanjenu gustoću kostiju u kukovima i kralježnici i bilježili njihovu sposobnost da skaču ili stoje na jednoj nozi, zatim ukupnu snagu nogu, veličinu mišića te udio masti. Otkriveno je da “neuromišićna snaga” kojom se mjeri koliko se brzo, hitro i intenzivno osoba kreće, kod ravnoteže žena igra važniju ulogu od same mišićne snage.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.