Prati nas

Vijesti

Matić: Desničari trebaju znati da mirovine iz NOB-a primaju i ustaše i domobrani

Istine radi, treba reći da su među tim mirovinama i mirovine domovinske vojske, što je kovanica Tuđmana i Krpine, pa da bi se smirili desničari, treba im reći da su među tih 13 tisuća i ustaše i domobrani i da i oni, Bogu hvala, žive 130 godina.

Objavljeno

|

Predrag Matić (screenshot: N1)

Predstavljajući paket mirovinskih zakona u Saboru, takozvanu mirovinsku reformu, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić još je jednom progovorio o reviziji mirovina po posebnim propisima koja će se, kaže, dogoditi iduće godine.

HDZ-ov Stevo Culej je kazao da je SDP-ova Vlada 2001. u mirovinski fond ‘ubacila’ šest tisuća novih mirovina za borce NOB-a, pa je tako predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin imao 12 godina nakon Drugog svjetskog rata, a ipak je dobio mirovinu. Istine radi, podsjećamo da je Habulin već ranije demantirao ovakve navode. “Moj otac je bio sudionik NOB-a. Njegovu boračku mirovinu je 1992. godine naslijedila moja mati i to je to“, ispričao je za Deutsche Welle 2017. godine.

Iste smo godine istražili i što se krije iza navodnih novih 6 tisuća partizanskih mirovina. “21. studenog 2001. godine na snagu je stupio Ugovor o socijalnom osiguranju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Hrvatska je tako ponovno uspostavila isplatu mirovina korisnicima mirovina kojima je zbog obustave platnog prometa za vrijeme rata obustavljena isplata mirovine, koji su imali prebivalište ili boravište u BiH, a kojima je isplatu mirovine na osnovi Uredbe za vrijeme rata preuzela BiH. Većina tih korisnika bili su borci NOR-a tako da je 2001. godine evidentirano 6000 više korisnika mirovine boraca NOR-a”, doznali smo u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Ministar Pavić je istaknuo kako su u ministarstvu svjesni primjera kakve je Culej iznio, pogotovo u kategoriji mirovina po posebnim propisima. “Sljedeće godine ćemo napraviti analizu, ove godine smo se dotakli općeg sustava. U tim mirovinama po posebnim propisima ima različitih kategorija, a za svaku nepravilnost nas izvijestite da se korigiraju”, odgovorio je ministar.

SDP-ov Predrag Matić podsjetio je Pavića na njegovu nedavnu izjavu da u Hrvatskoj još uvijek ima 13 tisuća mirovina iz NOB-a. “Desničari su razjarili odakle još toliko pripadnika NOB-a da primaju mirovine, da imaju 100 ili 130 godina i na taj način ste unijeli nemir među desničare”, kazao je Matić ministru pa dodao: “Istine radi, treba reći da su među tim mirovinama i mirovine domovinske vojske, što je kovanica Tuđmana i Krpine, pa da bi se smirili desničari, treba im reći da su među tih 13 tisuća i ustaše i domobrani i da i oni, Bogu hvala, žive 130 godina.”

Pavić je pak uzvratio da to nije točno, jer postoji 13 tisuća NOB mirovina i oko 4,5 tisuće domobranskih mirovina od 1941. do 1945. te još šest tisuća JNA mirovina. “Nisam htio unositi nikakav nemir, samo sam rekao da vučemo posebne propise već 70 godina i imamo mnoge kategorije mirovina za koje ćemo napraviti sveobuhvatnu analizu sljedeće godine i vidjeti kako ćemo poboljšati sustav”, kazao je Pavić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.