Prati nas

Show

VRIJEME PROMJENE

Gwyneth Paltrow: Način na koji razmišljamo o menopauzi je pogrešan

Poznata glumica Gwyneth Paltrow već desetak godina uspješno vodi svoj brend Goop kroz koji savjetuje ženama kako se pravilno hraniti, vježbati i brinuti o sebi. Najnovija tema koja ju je zaokupila je menopauza jer je već i sama zagazila u to razdoblje.

Objavljeno

|

Gwyneth Paltrow (screenshot: Goop/Youtube)

Poznata glumica Gwyneth Paltrow želi promijeniti način na koji žene razmišljaju o menopauzi. U novom videu objavljenom na njezinom web portalu Goop, 46-godišnja glumica je otkrila da i sama pati od simptoma perimenopauze, faze koja predstavlja uvod u menopauzu kad jajnici žene postupno počnu proizvoditi sve manje estrogena. “Kad dođete u perimenopauzu, počnete primjećivati razliku. Osjećam promjenu u hormonima. Iznenada postanem jako ljuta bez nekog očitog razloga”, kaže Gwyneth.

Putem vlastitog iskustva, Gwynet je shvatila na koji se način razgovara o menopauzi i odlučila čitavu stvar “rebrendirati”. “Menopauzu bije zaista loš glas, to moramo promijeniti. Mislim da kao društvo ne ističemo dovoljno primjere inspirativnih žena u menopauzi.” Glumica je najavila i pokretanje linije vitaminskih preparata kreiranih posebno za žene u menopauzi. “Nema ni dovoljno proizvoda namijenjenih ženama te dobi koje bi im pomogle da lakše prođu kroz tu fazu.”

U videu koji je objavila navodi primjer svoje majke, također glumice Blythe Danner, i njezino iskustvo menopauze. “Sjećam se kad je moja majka ušla u menopauzu. To je vrijeme bilo ispunjeno raznim emocijama.”

Perimenopauza kod većine žena počinje već u četrdesetim godinama, no ponekad se javlja i u tridesetima. Ta, početna faza menopauze, traje prosječno oko četiri godine, no ima žena koje muči mnogo kraće ili mnogo dulje od toga. Simptomi mogu uključivati umor, preznojavanje, nagle napade vrućine, glavobolju, probleme s pamćenjem, loše raspoloženje i bol u zglobovima.

Kažimo i to da Paltrow sve više i više zarađuje na tržištu alternativne medicine i samopomoći. Kalifornijski ured za zaštitu potrošača je tužio poduzetnicu i glumicu zbog ljekovitih jaja od žada za vaginu te se ona s njime nagodila i isplatila mu oko 145.000 dolara (oko 930.000 kuna). U nizu kritika zadnja je ona nutricionista i liječnika koji tvrde da su vitaminski suplementi za trudnice koje Goop prodaje nepotrebni, a možda i štetni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by goop (@goop) on

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.