Prati nas

Zdravlje

100 na sat!

Kad prestanemo voziti, zdravlje kreće nizbrdo

Kad jednom prestanu voziti automobil, osobe su sklonije depresiji jer se manje druže i viđaju rodbinu i prijatelje, manje se kreću te im se zdravlje općenito pogoršava. No neki su prisiljeni prestati voziti zbog smanjenih fizičkih i kognitivnih kapaciteta. Nažalost, stanje im se pogoršalo nakon što su prestali voziti.

Objavljeno

|

Stariji vozači, baka za volanom, djed za volanom
ilustracija (foto: BigStock)

Upravljanje automobilom što je dulje moguće, starijim osobama ne omogućuje samo da budu samostalnije, već i da ostanu dugo vitalne i dobrog zdravlja, pokazalo je nedavno istraživanje znanstvenika škole javnog zdravstva koja djeluje pri njujorškom Sveučilištu Columbia. Znanstvenici su to zaključili na temelju 16 ranije provedenih studija o zdravstvenom stanju vozača obaju spolova starijih od 55 godina, koje su usporedili s rezultatima istraživanja o utjecaju vožnje na zdravlje vozača i vozačica.

Studija je pokazala da je prestanak vožnje kod seniora rezultirao gotovo dvostruko većim rizikom od razvoja depresije, a mogućnost njihova povlačenja u domove umirovljenika upeterostručila se. Unatoč tomu što su mnoge starije osobe bile prisiljene prestati upravljati vozilimao nek

Prestanak vožnje rezultirao je i sužavanjem njihovih društvenih krugova za 51 posto, osobito kod žena. Zdravstveno stanje se, tvrde znanstvenici, pogoršalo i zbog toga što se većina aktivnosti koje su seniori obavljali vani, postupno premjestila u domaćinstva, što nije pozitivno utjecalo ni na njihovo fizičko ni psihičko stanje, objasnila je jedna od autorica studije Thelma Mielenz. Ona je predložila da se, kad se približi trenutak u kojemu starije osobe zbog svojih psihičkih i kognitivnih sposobnosti više nisu u stanju upravljati vozilima, postupno počnu uvoditi personalizirane aktivnosti koje će pridonijeti očuvanju njihove mobilnosti i održavanju društvenog života.

Po podacima Američke udruge vozača automobila (AAA), seniori su među najsigurnijim vozačima. Među njima je zabilježena najniža stopa opasnosti od uzrokovanja automobilskih nesreća, jer su tijekom vožnje uvijek vezani sigurnosnim pojasem, jer poštuju ograničenja brzine i u najmanjem broju slučajeva za upravljač automobila sjedaju nakon konzumiranja alkohola.

No ne treba zaboraviti na to da su starije osobe najpodložnije teškim ozljedama u slučaju automobilskih nesreća. Sjedinjene Države su na taj podatak odgovorile još 2003. godine kada su počele financirati poseban program – Lifelong Safe Mobility koji starijim osobama omogućuje nastavak vožnje što je dulje moguće, kao i to da ostanu mobilni i nakon što prestanu voziti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.