Prati nas

Ljubav i seks

Seks nakon pedesete je mrak!

Nakon pedesete – sve vam je jasno. Jasno vam je da je život kratak i da ga treba iskoristiti do maksimuma. Bolje poznajete sebe i svoje tijelo i, što je još važnije, umijete jasnije izraziti svoje želje i potrebe. Također, jasnije su vam i potrebe partnera što znači interesantniji i ispunjeniji seksualni život.

Objavljeno

|

Seksaju li se stariji?
foto: BigStock

Seks nakon pedesete je nešto čemu se trebate veseliti – osim ako ga ne prakticirate već sada! Nema dvojbe,  seks nakon pedesete je odličan, piše Huffington Post, a evo i zašto:

1. Samopouzdanje

S pedeset godina poznajete sami sebe bolje nego ikad prije. Otkrili ste tko ste, što volite u životu i što od života želite. Usredotočeni ste na stvari koje su vam doista važne. To novostečeno samopouzdanje omogućuje vam da živite u trenutku i prigrlite svoje odluke – a te odluke uključuju i način na koji se upuštate u seks i intimnost.


2. Spontanost

Ako imate više od pedeset godina, po svoj prilici djeca, ukoliko ste ih imali, više ne žive s vama. Upravo činjenica da ponovno imate svoj stan samo za sebe, rezlog je češće spontane seksualne aktivnosti. Možete se ponašati nedolično i zločesto jer djece više nema u kući. Parovi koji su dugo u braku znaju cijeniti tu novopronađenu slobodu.

3. Nema pritiska

Seks nakon pedesete oslobođen je pritiska karakterističnog za mlađu dob kada je sva pažnja usmjerena na fizičku komponentu seksa. U kasnijoj dobi nema tolikog opterećenja da se ostavi dobar dojam ili da seksualni odnos traje duže. Kod seksa nakon pedesete važno je povezivanje s partnerom. Čak i kod usputnog seksa, veća važnost pridaje se povezivanju a ne samoj izvedbi.

4. Samozadovoljstvo

Imate li više od pedeset godina, vrlo dobro poznajete sebe i svoje tijelo. Razumijete svoju seksualnost i ne bojite se eksperimentirati. Također, nakon pedesete nestaje i krivnja vezana uz seks koja vas je možda prije mučila što vama i vašem partneru omogućuje nesmatano uživanje.

5. Nema briga

Nakon pedesete seks više nije sredstvo ze osnivanje obitelji. U toj dobi djecu ili već imate ili nemate, ali u svakom slučaju više ne brinete o tome. Seks tada koristite isključivo za vlastito zadovoljstvo i zadovoljstvo vašeg partnera kako biste se bolje povezali i zajedno uživali. Kad razmnožavanje više nije glavni cilj, intima dobija novo značenje, a seks postaje upravo nevjerojatan.

6. Spiritualni seks

Spiritualni seks je iskustvo koje možete spoznati tek nakon što ste vrlo dobro upoznali sebe i svog partnera. Jedino tada je spiritualni seks uopće moguć s obzirom da se seks u mlađim godinama najčešće temelji na onom fizičkom. Spiritualni seks nadmašuje sam tjelesni čin, a ponekad uopće i ne uključuje seks. On svakako znači potpunu predanost i povjerenje – a to je moguće tek nakon pedesete.

7. Orgazam

Mnoge žene kažu da su tek nakon pedesete počele doživljavati prave čak i višestruke orgazme. Razlog je vjerojatno u tome što žene nakon pedesete pažljivije biraju partnere kojima onda i više vjeruju te se u njihovom društvu lakše opuštaju. Također, češći orgazmi u kasnijoj dobi povezani su i s izraženijim samopouzdanjem pa mnoge žene, ali i muškarci, kažu da im je seks nakon pedesete bolji nego ikad.

8. Više vremena

Seks je nakon pedesete bolji jer tada imate više vremena. U kasnijoj dobi više ne trčimo tolko za novcem i promaknućem te smo više usredotočeni na sebe i svoje potrebe. Također, niste li u vezi ili braku, nakon pedesete imat ćete više vremena za upoznavanje novih ljudi i ostvarivanje kvalitetnijih odnosa.

9. Sve znate, sve vam je jasno

Nakon pedesete – sve vam je jasno. Jasno vam je da je život kratak i da ga treba iskoristiti do maksimuma. Bolje poznajete sebe i svoje tijelo i, što je još važnije, umijete jasnije izraziti svoje želje i potrebe. Također, jasnije su vam i potrebe partnera što znači interesantniji i ispunjeniji seksualni život.

.

Ljubav i seks

Prokletstvo tablete za potenciju: Ana (72) više ne može trpjeti pohotnog supruga. ‘Ne želim seks!’

‘S njim se ne može uopće razgovarati. Moje suze na njega ne djeluju. On je opsjednut otkad je došla ta tableta.’

Objavljeno

|

Autor

Babe u tramvaju

Plava pilula donijela je osmijeh na lica mnogih muškaraca, no njihove partnerice nisu uvijek sretne. Naime, produžila je seksualni život muškaraca do neslućenih razmjera, stvarajući nesklad između njih i njihovih supruga.

Slobodna Dalmacija tako donosi priču o Ani (72), baki koja je u braku već pola stoljeća. “Živim sama sa suprugom, on i ja smo vršnjaci. Tijekom dana kod nas borave i naša dva unuka, jedan vrtićkog, a drugi osnovnoškolskog uzrasta”, govori žena koja zbog osude okoline ne želi objaviti puni identitet.


“Moj suprug je uvijek bio dominantan, u mlađim danima nisam imala nikakvu odbojnost prema seksu i rado sam imala intimne odnose sa suprugom. Sada je počeo uzimati lijek i želi seks više puta na dan. Seks traje kratko, nekada i ne uspije, ali me progoni i do deset puta na dan. Sav je obuzet isključivo razmišljanjem o seksu”, glas gospođe Ane drhti.

Zaskače je deset puta dnevno

U ovoj svojoj životnoj fazi Anin suprug pronalazi načine da je “uhvati nasamo”, tako što unučad pošalje po nekoliko puta dnevno u dućan. Njoj je toliko sada već teško to podnijeti, priznaje da joj se ne sviđa seks uopće: „Ja sam stara i nisam više za te stvari, a njemu ne mogu to objasniti.“

Seksualni odnos joj je i bolan, počeo je i značajno narušavati njezino psihičko zdravlje. Osjeća se napeto, nemirno, plačljivo, trese se, ispadaju joj stvari iz ruke, stalno misli kako će je “zaskočit” i brine je da bi unuci to mogli ili vidjeti ili naslutiti ili ih, ne daj Bože, uhvatiti tijekom čina.

“S njim se ne može uopće razgovarati. Moje suze na njega ne djeluju. On je opsjednut otkad je došla ta tableta”, žali se Ana.

To je seksualno zlostavljanje

“Muškarci 65+ (u pravilu treće životne dobi) uzimajući pilulu postaju seksualno aktivni i nekoliko puta na dan, što vrlo često njihove supruge (vršnjakinje) ne mogu pratiti. Pritom se pojavljuje i neugoda kod uporabe vaginalnih lubrikanata zbog neznanja, srama, te su seksualni odnosi praćeni velikom neugodnošću i bolovima tijekom odnosa”, objasnila je profesorica Andrea Russo iz Udruge “Zdravi grad”.

Jedino rješenje jest – povjeriti se nekom u koga imate vjere. Prijaviti nasilje, jer – nemojte se zavaravati – to jest nasilje. To je seksualno nasilje, jednom riječju – silovanje, nad osobama treće životne dobi. I nije u redu. I nije dozvoljeno. I nema veze što ste u braku. I ne morate, ako vam se neće. Pomoć je iza ugla, samo trebate zavapiti, savjetuje Slobodna.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP