Prati nas

Ljubav i seks

‘Šok i nevjerica’: I starije žene uživaju u seksu

Ako i znamo da stariji građani uživaju u seksu, mislimo da je pristojno taj dio zanemariti, zaboraviti ili prešutjeti; kao kakvu rijetku bolest za koju okolina ne bi imala razumijevanja.

Objavljeno

|

screenshot: Sex and the City

Imaju li stariji ljudi pravo na seksualni život? Ako je suditi prema društvu koje ih reducira na navodne parazite državnog budžeta, servise za čuvanje djece ili jednostavno otpisane; stariji građani ne uživaju u seksu. Ili ako i znamo da uživaju, mislimo da je pristojno taj dio zanemariti, zaboraviti ili prešutjeti; kao kakvu rijetku bolest za koju okolina ne bi imala razumijevanja.

Da starije žene, osim strasti za pletenjem i kuhanjem džemova imaju i potrebu za strašću u krevetu pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Pittsburgu. Dr. Holly Thomas i njene kolege su tako godinama istraživali seksualni život 600 žena dobi od 45 do 60 godina koje su etiketirali kao ‘sredovječne’. Nakon četiri godine istraživanja, 354 žene su bile seksualno aktivne i upravo je ta skupina žena bila temelj daljnjih istraživanja. U osmoj godini čak ih je 85 posto ostalo seksualno aktivno.


Seksualno aktivne sredovječne žene kažu:

10% ispitanica kaže da im je seks ekstremno važan

50% ispitanica seks smatra umjereno važnim dijelom života

20% ispitanica misli da im seks nije pretjerano važan

„Još uvijek postoji uvjerenje kako ženama s godinama seks postaje nevažan i da ga jednostavno odbace s vremenom. Naše je istraživanje pokazalo da većina žena ostaje seksualno aktivna i tijekom zrelih godina“, izjavila je Thomas za Reuters.

.

Ljubav i seks

Prokletstvo tablete za potenciju: Ana (72) više ne može trpjeti pohotnog supruga. ‘Ne želim seks!’

‘S njim se ne može uopće razgovarati. Moje suze na njega ne djeluju. On je opsjednut otkad je došla ta tableta.’

Objavljeno

|

Autor

Babe u tramvaju

Plava pilula donijela je osmijeh na lica mnogih muškaraca, no njihove partnerice nisu uvijek sretne. Naime, produžila je seksualni život muškaraca do neslućenih razmjera, stvarajući nesklad između njih i njihovih supruga.

Slobodna Dalmacija tako donosi priču o Ani (72), baki koja je u braku već pola stoljeća. “Živim sama sa suprugom, on i ja smo vršnjaci. Tijekom dana kod nas borave i naša dva unuka, jedan vrtićkog, a drugi osnovnoškolskog uzrasta”, govori žena koja zbog osude okoline ne želi objaviti puni identitet.


“Moj suprug je uvijek bio dominantan, u mlađim danima nisam imala nikakvu odbojnost prema seksu i rado sam imala intimne odnose sa suprugom. Sada je počeo uzimati lijek i želi seks više puta na dan. Seks traje kratko, nekada i ne uspije, ali me progoni i do deset puta na dan. Sav je obuzet isključivo razmišljanjem o seksu”, glas gospođe Ane drhti.

Zaskače je deset puta dnevno

U ovoj svojoj životnoj fazi Anin suprug pronalazi načine da je “uhvati nasamo”, tako što unučad pošalje po nekoliko puta dnevno u dućan. Njoj je toliko sada već teško to podnijeti, priznaje da joj se ne sviđa seks uopće: „Ja sam stara i nisam više za te stvari, a njemu ne mogu to objasniti.“

Seksualni odnos joj je i bolan, počeo je i značajno narušavati njezino psihičko zdravlje. Osjeća se napeto, nemirno, plačljivo, trese se, ispadaju joj stvari iz ruke, stalno misli kako će je “zaskočit” i brine je da bi unuci to mogli ili vidjeti ili naslutiti ili ih, ne daj Bože, uhvatiti tijekom čina.

“S njim se ne može uopće razgovarati. Moje suze na njega ne djeluju. On je opsjednut otkad je došla ta tableta”, žali se Ana.

To je seksualno zlostavljanje

“Muškarci 65+ (u pravilu treće životne dobi) uzimajući pilulu postaju seksualno aktivni i nekoliko puta na dan, što vrlo često njihove supruge (vršnjakinje) ne mogu pratiti. Pritom se pojavljuje i neugoda kod uporabe vaginalnih lubrikanata zbog neznanja, srama, te su seksualni odnosi praćeni velikom neugodnošću i bolovima tijekom odnosa”, objasnila je profesorica Andrea Russo iz Udruge “Zdravi grad”.

Jedino rješenje jest – povjeriti se nekom u koga imate vjere. Prijaviti nasilje, jer – nemojte se zavaravati – to jest nasilje. To je seksualno nasilje, jednom riječju – silovanje, nad osobama treće životne dobi. I nije u redu. I nije dozvoljeno. I nema veze što ste u braku. I ne morate, ako vam se neće. Pomoć je iza ugla, samo trebate zavapiti, savjetuje Slobodna.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP