Prati nas

Život

Život u umirovljeničkom domu

Život u domu doista ima brojne prednosti: ne morate više brinuti o kuhanju, pranju, čišćenju, osigurana vam je zdravstvena zaštita i, ako zdravlje dopusti, slobodni ste uživati u životu. Slika o domovima kao posljednjim odredištima, pomalo se mijenja. Dom itekako može biti mjesto zabave i opuštanja. Baš kao da ste na godišnjem odmoru.

Objavljeno

|

Umirovljenički dom "Trešnjevka" (foto: mojevrijeme.hr)

Kako izgleda život u domu umirovljenika? Je li više nalik boravku ukakvom ljetnom odmaralištu ili tek čekaonici za finalno putovanje? Uz pretpostavku da si ga možete priuštiti, kakav doista može biti život u domu?

Kako bismo doznali, posjetili smo Dom umirovljenika Trešnjevka smješten u velikoj ciglastoj zgradi iz 1981. godine, posve nalik na odmarališta ili hotelske komplekse iz istog razdoblja. Dakako, organizacija prostora prilagođena je korisnicima što otkriva da ipak nije riječ o odmaralištu, ali da bi život u njemu svakako mogao biti kao na kakvom zasluženom odmoru, potvrđuju nam u razgovoru gospodin Ljerko i gospođa Tereza, korisnici Doma.


Gospodin Ljerko i gospođa Tereza, nevjenčani supružnici, ljubazno su nas ugostili u svojem apartmanu na trećem katu doma. Lijepa garsonijera s kupaonicom i terasom okrenutom na zapad, ispunjena je dragim predmetima, cvijećem i ljubavlju.

foto: mojevrijeme.hr

foto: mojevrijeme.hr

“Da, imali smo sreće da smo se našli. Zajedno smo već 12 godina”, otkriva nam gospodin Ljerko.

“Lijepo nam je”, dodaje gospođa Tereza.

Naši nam sugovornici pričaju kako njima život u domu odgovara.

“Smještaj pruža svu udobnost vlastitog doma, a o hrani, vešu i režijama brine netko drugi”, šale se.

“Naravno, sve ovisi o tome koliko si zdrav. Ali to je i inače tako”, dodaju.

Osim smještajnih jedinica, korisnicima doma dostupne su i zajedničke prostorije poput čajne kuhinje, društvenih prostorija i sličnog. Prednost domova umirovljenika je da, osim prehrane i smještaja, osiguravaju i kompletnu brigu o zdravlju i usluge socijalnog rada, higijenu prostora i pranje i glačanje rublja te nudi niz dodatnih aktivnosti.

“Imamo puno aktivnosti u domu”, kazuje nam gospođa Tereza. “Ja idem na gimnastiku koja mi puno pomaže.”

Gospođa Tereza i gospodine Ljerko (foto: mojevrijeme.hr)

Gospođa Tereza i gospodin Ljerko (foto: mojevrijeme.hr)

Osim gimnastike tu su i kreativne radionice, pjevački zbor ‘Trešnjevački kišobrani’, glazbena slušaonica, dramska grupa ali i književni klub ‘Tin’ te Knjižnica s preko 3000 naslova. U Domu djeluje i klub ljubitelja cvijeća koji svake godine organizira izbor najljepšeg balkona u Domu. Jednom mjesečno u Domu se organizira proslava rođendana svih rođenih u tom mjesecu.

“Dom nudi doista mnogo aktivnosti, čak i neke stvari koje inače ne biste probali”, govori nam gospodin Ljerko. “No, na kraju sve ovisi o tome koliko se netko želi uključiti. Mi smo dosta aktivni i izvan Doma. Puno putujemo, a prije mojih problema s nogom smo i planinarili.”

Tereza i Ljerko redovito idu u kazalište i na ples. “Plešemo skoro svaki vikend u Udruzi penzionera ‘Stara Trešnjevka’. Volimo se družiti i uživamo u tome.”

Život u domu doista ima brojne prednosti: ne morate više brinuti o kuhanju, pranju, čišćenju, osigurana vam je zdravstvena zaštita i, ako zdravlje dopusti, slobodni ste uživati u životu. Slika o domovima kao posljednjim odredištima, pomalo se mijenja. Dom itekako može biti mjesto zabave i opuštanja. Baš kao da ste na godišnjem odmoru.

.

Život

Iz spuštenog lijesa se čulo: ‘Halo, mračno je! Jel ja to čujem popa?’

Četverostruki otac i osmerostruki djed iz Dublina preminuo je prošlog tjedna uslijed duge i teške bolesti. Kažu da je bio duhovit čovjek, uvijek spreman na šalu.

Objavljeno

|

Autor

“Halo, halo, pustite me van”, odjekivalo je iz rake s netom spuštenim lijesom. No umjesto očekivane panike i užasa, okupljeni ožalošćeni koji su na onaj svijet došli ispratiti pokojnog gospodina Shaya Bradleya od srca su se nasmijali.

Naime, bila je to posljednja šala pokojnika, četverostrukog oca i osmerostrukog djeda iz Dublina koji je preminuo prošlog tjedna uslijed duge bolesti. Ali, Shay Bradley nije želio suze na svojem ispraćaju, nego je želio smijeh,  pa je na vrijeme snimio nekoliko rečenica koje su puštene kroz zvučnike u grobu.


“Pustite me van. Pustite me van! Ovdje je jebeno mračno. Čujem li to popa? Čujem te, pope! U kutiji sam”, odjekivalo je iz lijesa da bi potom pokojnik zapjevao: “Nazvao sam samo da kažem zbogom.”

“Ovo je bila posljednja želja moga oca. Uvijek je bio šaljivdžija. Dobro si ih nasamario, tata. Nasmijao si nas kad nam je bilo najpotrebnije.Voljet ću te zauvijek”, napisala je na Facebooku kći pokojnika, Andrea Bradley, uz snimku neobične šale. Pogledajte video.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP