Prati nas

Život

Život u umirovljeničkom domu

Život u domu doista ima brojne prednosti: ne morate više brinuti o kuhanju, pranju, čišćenju, osigurana vam je zdravstvena zaštita i, ako zdravlje dopusti, slobodni ste uživati u životu. Slika o domovima kao posljednjim odredištima, pomalo se mijenja. Dom itekako može biti mjesto zabave i opuštanja. Baš kao da ste na godišnjem odmoru.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Umirovljenički dom "Trešnjevka" (foto: mojevrijeme.hr)

Kako izgleda život u domu umirovljenika? Je li više nalik boravku ukakvom ljetnom odmaralištu ili tek čekaonici za finalno putovanje? Uz pretpostavku da si ga možete priuštiti, kakav doista može biti život u domu?

Kako bismo doznali, posjetili smo Dom umirovljenika Trešnjevka smješten u velikoj ciglastoj zgradi iz 1981. godine, posve nalik na odmarališta ili hotelske komplekse iz istog razdoblja. Dakako, organizacija prostora prilagođena je korisnicima što otkriva da ipak nije riječ o odmaralištu, ali da bi život u njemu svakako mogao biti kao na kakvom zasluženom odmoru, potvrđuju nam u razgovoru gospodin Ljerko i gospođa Tereza, korisnici Doma.


Gospodin Ljerko i gospođa Tereza, nevjenčani supružnici, ljubazno su nas ugostili u svojem apartmanu na trećem katu doma. Lijepa garsonijera s kupaonicom i terasom okrenutom na zapad, ispunjena je dragim predmetima, cvijećem i ljubavlju.

foto: mojevrijeme.hr

foto: mojevrijeme.hr

“Da, imali smo sreće da smo se našli. Zajedno smo već 12 godina”, otkriva nam gospodin Ljerko.

“Lijepo nam je”, dodaje gospođa Tereza.

Naši nam sugovornici pričaju kako njima život u domu odgovara.

“Smještaj pruža svu udobnost vlastitog doma, a o hrani, vešu i režijama brine netko drugi”, šale se.

“Naravno, sve ovisi o tome koliko si zdrav. Ali to je i inače tako”, dodaju.

Osim smještajnih jedinica, korisnicima doma dostupne su i zajedničke prostorije poput čajne kuhinje, društvenih prostorija i sličnog. Prednost domova umirovljenika je da, osim prehrane i smještaja, osiguravaju i kompletnu brigu o zdravlju i usluge socijalnog rada, higijenu prostora i pranje i glačanje rublja te nudi niz dodatnih aktivnosti.

“Imamo puno aktivnosti u domu”, kazuje nam gospođa Tereza. “Ja idem na gimnastiku koja mi puno pomaže.”

Gospođa Tereza i gospodine Ljerko (foto: mojevrijeme.hr)

Gospođa Tereza i gospodin Ljerko (foto: mojevrijeme.hr)

Osim gimnastike tu su i kreativne radionice, pjevački zbor ‘Trešnjevački kišobrani’, glazbena slušaonica, dramska grupa ali i književni klub ‘Tin’ te Knjižnica s preko 3000 naslova. U Domu djeluje i klub ljubitelja cvijeća koji svake godine organizira izbor najljepšeg balkona u Domu. Jednom mjesečno u Domu se organizira proslava rođendana svih rođenih u tom mjesecu.

“Dom nudi doista mnogo aktivnosti, čak i neke stvari koje inače ne biste probali”, govori nam gospodin Ljerko. “No, na kraju sve ovisi o tome koliko se netko želi uključiti. Mi smo dosta aktivni i izvan Doma. Puno putujemo, a prije mojih problema s nogom smo i planinarili.”

Tereza i Ljerko redovito idu u kazalište i na ples. “Plešemo skoro svaki vikend u Udruzi penzionera ‘Stara Trešnjevka’. Volimo se družiti i uživamo u tome.”

Život u domu doista ima brojne prednosti: ne morate više brinuti o kuhanju, pranju, čišćenju, osigurana vam je zdravstvena zaštita i, ako zdravlje dopusti, slobodni ste uživati u životu. Slika o domovima kao posljednjim odredištima, pomalo se mijenja. Dom itekako može biti mjesto zabave i opuštanja. Baš kao da ste na godišnjem odmoru.

.

Život

I nakon smrti, redovito se javlja za Valentinovo

Rich je umro prije osam godina, no prije smrti se pobrinuo da njegova voljena Tracey svake godine na Valentinovo dobije buket svijeća s romantičnom porukom.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Tracey Cox i ovoga je Valentinova dobila cvijeće. Poslao joj ga je njezin suprug, Rich, kao dokaz vječne ljubavi. I u ovoj priči ne bi bilo ništa čudno da Rich nije preminuo prije osam godina, piše CNN.

Ova nevjerojatna ljubavna priča stiže iz Kentuckyja gdje je bračni par Cox sretno živio sve do Richeve smrti. No prije nego je umro, pažljivi suprug je osigurao da njegova voljena svake godine dobije cvijeće za Valentinovo tako što je unaprijed platio i naručio dostavu na njenu adresu.


Kad je cvijeće nakon njegove smrti prvi puta došlo na njenu adresu, Tracey je bila šokirana, tužna i sretna u isto vrijeme jer je znala da će Rich zauvijek biti s njom i da je njihova ljubav jača od smrti.

Cvijeće stiže na Traceynu adresu od 2013. godine, a svaki put je poruka drugačija. U prošloj stoji sljedeće: “Iako me ne vidiš Tracey, ja sam uvijek ovdje. Volim te, Rich.” Bračni par Cox bio je zajedno 26 godina, a suprug je u 53. godini izgubio bitku s rakom grla.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP