Prati nas

Aktivno starenje

Njemačka: Nova karijera za generaciju 50+

Osobe starije od 50 godina ako su duže vrijeme nezaposlene, u pravilu vrlo teško dolaze do novog zaposlenja. Njima sada jedna nova inicijativa pruža nove šanse – prekvalifikacije za njegovatelje, piše Deutsche Welle.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: BigStock

Osobe starije od 50 godina ako su duže vrijeme nezaposlene, u pravilu vrlo teško dolaze do novog zaposlenja. Njima sada jedna nova inicijativa pruža nove šanse – prekvalifikacije za njegovatelje, piše Deutsche Welle.  Dok druge agencije za zapošljavanje za nezaposlene starije od 50 godina na raspolaganju imaju svega jednog ili dvoje suradnika, Saarlous je još 2008. godine angažirao deset osoba. „Mi smo odmah osnovali cijeli tim „50plus“. Deset posebno školovanih suradnika se od tada brine isključivo za starije nezaposlene osobe kojima je na tržištu rada još teže nego drugima doći do radnog mjesta“, kaže Margret Kuhn, voditeljica ove mjesne agencije. Ona dodaje da je riječ o oko 1.200 osoba koje su već godinama bez zaposlenja i u pravilu bez kvalifikacija.

„Jednu trećinu smo već uspijeli zaposliti, barem toliko da su im od poslodavca plaćena sva socijalna osiguranja“, kaže ponosno Kuhn. Međutim, dodaje ona, jedan od problema je svakako motivacija ovih ljudi. „Nije riječ o tome da su oni s vremenom izgubili volju, već o tome da su u godinama bez radnog mjesta izgubili samopouzdanje. Njih muče strahovi po pitanju – što se od mene uopće traži? Mogu li ja to uopće raditi? Imam li dovoljno kvalifikacija?“, kaže ona. Stoga je jedan od najvažnijih dijelova savjetovanja i pomoći koju pružaju spomenuti suradnici, upravo ohrabrenje a tek onda eventualne dodatne kvalifikacije.


Iskoristiti šansu

Jedan od onih koji su se odlučili na novi korak je i Uwe Leist. Po zanimanju ličioc, on nakon jedne nesreće više nije mogao obavljati svoj posao. Slijedila je prekvalifikacija, radna mjesta na ograničeno vrijeme, otpuštanje i na kraju – nezaposlenost. No, s ovom sudbinom se 53-godišnjak nije želio pomiriti. Tražio je dalje, učio i na koncu stigao do crkvene socijalne ustanove u Saarlouisu, koja se brine (neprofitno) za osobe oboljele od demencije.

Uz pomoć programa „50plus“, Leist trenutno pohađa jednogodišnju školu za njegovatelja starijih osoba. Vratila mu se nada. „Sada sam pronašao što sam tražio. Svatko zna da u Njemačkoj imamo nedostatak njegovatelja, stoga mislim da imam dobre šanse“, kaže on i dodaje da računa s time da će po završetku školovanja i prakse ostati raditi u ovoj socijalnoj ustanovi.

Njegove nade potvrđuje i Sylvia Robert. “Starije osobe imaju veliko životno iskustvo i mnogo suosjećanja. Stoga osobe starije od 50 godina zapravo imaju mnogo više prednosti nego mlađe osobe, posebno na području njegovateljskih zanimanja. Osim toga, do sada smo imali i vrlo dobra iskustva kada su mlađi i stariji zajedno radili”, kaže Robert, voditeljica ove crkvene ustanove.

Rainer Calmund kao “veleposlanik” inicijative

U međuvremenu su se ovoj inicijativi priključile i savezne pokrajine Sjeverno Porajnje i Vestfalija kao i Hessen. Time je ovo jedna o najvećih incijativa u Njemačkoj. Ono što je posebno zanimljivo je da se ovdje nisu udružile samo razne socijalne ustanove već i mnogobrojna poduzeća. “I ona su shvatila da se u svakom slučaju isplati ponovno zaposliti osobe koje su nekoć već bile na radnom tržištu”, kaže Margret Kuhn.

Ona dodaje međutim da im je još uvijek potrebna velika pomoć od strane politike, odnosno, političara. „A kako bismo još lakše na neki način doprli do njih kao i do većih poduzeća, uspijeli smo pridobiti mnoge poznate ličnosti. Jedan od njih je primjerice, bivši nogometni menadžer, Rainer Calmund. Ovaj 65-godišnjak usprkos godinam još uvijek itekako radi i vrlo je aktivan“, navodi Kuhn.

Sam Calmund, čiji je životni slogan uvijek bio „Ne brbljati već raditi!“, svoj najnoviji neprofitni angažman komentira ovako: „Ja sam uvijek imao sreće i stajao takoreći na svjetloj strani života. Stoga mislim da moram nešto i ja dati, vratiti jedan dio društvu, pogotovo starijima…“. Prema njegovom mišljenju su upravo starije osobe veliko obogaćenje za svako poduzeće. Osim toga, radna energija ionako ne ovisi o životnoj dobi. „A kada mladi i stariji zajedno i s međusobnim poštovanjem rade, iz toga može samo nastati uspjeh, gospodarski uspjeh. Zato želim dati svoj doprinos ovoj inicijativi“, kaže Calmund i dodaje – „Na koncu, mladi su brži ali starijima je poznata prečica!“.

/autor: Manfred Böhm/ Željka Telišman/Deutsche Welle/

.

Aktivno starenje

Diplomirao s 96 godina, a planira i postdiplomski: ‘Napokon sam ostvario svoj san!’

Giuseppe Paternò oduvijek je volio učiti i želio studirati. No njegova siromašna obitelj nije mu mogla priuštiti obrazovanje. Giuseppe je svoj san ipak ostvario i postao najstarija osoba u Italiji koja je završila fakultet.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Sicilijanac Giuseppe Paternò oduvijek je silno želio završiti fakultet, no rat i siromaštvo u tom su ga naumu omeli. Ipak, od svoje želje nikada nije odustao te je sada, s 96 godina, napokon ostvario svoj san i postao najstariji diplomant na nekom talijanskom sveučilištu, piše Guardian.

“Napokon sam ostvario svoj san”, kazao je ovaj bivši željeznički radnik i veteran Drugog svjetskog rata nakon što je uspješno diplomirao filozofiju na Sveučilištu Palermo.


“Studiranje mi je oduvijek bilo velika želja, no moja obitelj nije mogla platiti za moje obrazovanje. Bili smo velika i jako siromašna obitelj”, kazao je Paternò.

Giuseppe je najstariji od sedmero braće i sestara, a raditi je počeo još kao dijete kad je pomagao ocu u njihovoj pivovari u Palermu. U srpnju 1943. kad su se saveznici iskrcali na Siciliji, Paternò je radio kao telegrafist za talijansku vojsku u Trapani.

“Srećom, iz rata sam izašao neozlijeđen i tada počeo raditi na željeznici. Nisam baš bio presretan svojim poslom, no znao sam da moram nešto raditi jer sam u međuvremenu dobio djecu i morao sam uzdržavati obitelj. U isto vrijeme, imao sam silnu želju čitati i učiti”, kaže Paternò.

U dobi od 31 godine, Giuseppe je uspio završiti večernju školu i dobiti srednjoškolsku diplomu. “Po danu bih radio, a navečer išao u školu i učio po noći”, kaže Paternò. Ali njegov san o pohađanju fakulteta još je neko vrijeme ostao samo san.

No, 2017. godine ustrajni Paternò upisao je studij filozofije na Sveučilištu Palermo. “Budio bih se u 7 ujutro i odmah počeo učiti. Za obavljanje raznih studentskih zadataka, koristio sam stari pisaći stroj. Popodne bih se odmarao i onda opet učio navečer sve do ponoći. Moji susjedi su me znali pitati čemu sva ta gnjavaža pod stare dane, no oni ne shvaćaju važnost ispunjenja sna, bez obzira na dob”, kaže Giuseppe.

Kad je svijet zahvatila pandemija Covida-19, Giuseppeu je bilo ostalo još nekoliko ispita. Tada se, kao i ostali studenti, prebacio na on-line nastavu i to je bilo prvi put da je ozbiljno počeo koristiti modernu tehnologiju.

“Kad je Italiju zahvatila epidemija, počeo sam se doista brinuti za njegovo zdravlje”, kaže Giuseppeov sin Ninni Paternò. “Kazao sam ocu da odgodi ispite i da se vrati na fakultet najesen. No on je rekao da neće. Rekao je da s obzirom na svoju dob, možda ne preživi ljeto.2

Giuseppeov san postao je stvarnost prošlog petka kad je s izvrsnim ocjenama napokon diplomirao. “Ovo je jedan od najsretnijih dana u mojem čitavom životu”, kazao je presretni Giuseppe i dodao da jedino žali što ga sad ne može vidjeti njegova supruga koja je umrla prije 14 godina.

Je li, nakon svega, Giuseppe prestao sanjati? Ne – upravo suprotno! 2Razmišljam da upišem poslijediplomski studij. Moja majka je živjela do sto godina. Ako je genetika na mojoj strani, imam još četiri godine vremena”, kaže Giuseppe.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP