Prati nas

Aktivno starenje

Profesor Žunec besplatno popravlja bicikle

Zagreb jedini na svijetu ima bivšeg ravnatelja tajnih službi koji građanima besplatno popravlja bicikle i uči ih kako da to sami rade. Kaže, riječ je o diverziji protiv anomalija društva u kojemu živimo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: BigStock

Biciklopopravljaona je besplatan servis za bicikle koji je pokrenula Zelena akcija. Svojeg ljubimca možete dovesti na zamjenu gume, zatezanje lanca ili kakav drugi servis, svakoga četvrtka poslijepodne u njihovu radionicu u Frankopanskoj 1.

No nije to glavni razlog zbog kojeg vam spominjemo Biciklopopravljaonu. Naime, među većinom studentima koji ovom projektu daruju svoje slobodno vrijeme i ljudima besplatno popravljaju bicikle, našao se i jedan stariji gospodin, javlja Večernji list. Radi se o Ozrenu Žunecu, redovnom profesoru na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i bivšem šefu HIS-a (Hrvatske izvještajne službe) u vladi Ivice Račana. Kako kaže, bicikl mu je strast još od mladih dana. Neko ga je vrijeme zapostavio zbog drugih obaveza, no sada mu se vraća kroz projekt Zelene akcije i njihov besplatni servis.


Sve je počelo na studentskim prosvjedima 2009. kada je ispred Filozofskog fakulteta vidio studenta koji besplatno popravlja bicikle svojim kolegama. Ideja mu se svidjela i odlučio mu se pridružiti. Kako kaže, na besplatno popravljanje bicikala gleda i kao na svojevrsni politički akt: „Nije sve na ovom svijetu samo novac i profit. Popravljajući bicikle, vraćam nešt zajednici. To je moj društveni angažman“, kaže Žunec i dodaje kako bi se svi trebali više okrenuti društveno korisnom radu i solidarnosti, a jedan od načina da to učinimo je i kroz ovakve volonterske akcije.

Ozren Žunec (foto: MojeVrijeme.hr)

Ozren Žunec (foto: MojeVrijeme.hr)

“Projekt “Biciklopopravljaone” u kojem sudjelujem i jednom tjedno u zagrebačkoj Frankopanskoj ulici volonterski popravljam bicikle građanima moj je osobni odgovor na pitanje kako se čovjek danas može korisno angažirati u društvu. Čini mi se da je volontiranje jedan od najboljih načina da pokažete solidarnost s drugim pripadnicima zajednice, pokazujući im kako se popravlja bicikl. To je stroj koji je veoma lako održavati u vlastitoj režiji, izuzet je od stvari u kojima trebamo nečiju tuđu pomoć a što predstavlja ekonomiju. Bicikl nije ekonomija i ugodno se osjećam u angažmanu koji poručuje da nije sve na ovome svijetu za novce i za profit. Dobro je kad se iz svog viška energije, znanja ili vremena može odvojiti nešto za druge ljude i na taj način povećati društvenu solidarnost koja nam u ovom neoliberalnom kapitalizmu svaki dan sve više iščezava. Moglo bi se reći da je naša “Biciklopopravljaona” jedan model diverzije protiv anomalija suvremenog sistema. (Ozren Žunec za Slobodnu Dalmaciju, 5. srpnja. 2014.)

Biciklopopravljaona je otvorena svakoga četvrtka od 17 do 20 sati.

.

Aktivno starenje

Želite li brojati dupine ili paziti na planinsko bilje? Može!

Hrvatski nacionalni i parkovi prirode oglasili su da traže volontere i to za poslove koji su san snova: brojanje i evidencija dupina i galebova, izgradnja suhozida, tradicijsko vrtlarstvo, zaštita planinskog bilja…

Silvija Novak

Objavljeno

|

“Ah, kad jednom budem u penziji napokon ću imati vremena baviti se onim u čemu uživam!” Sigurno ste mnogo puta čuli ovakvu ili sličnu rečenicu, a možda ste je i sami koji put izgovorili. No kad penzija jednom dođe, vrlo je lako prepustiti se zovu kauča i daljinskog upravljača i zaboraviti da smo jednom maštali o tome da provodimo vrijeme u prirodi, zasadimo vrt, uzgajamo masline ili naučimo izgrađivati suhozide.

Ako i vi spadate u one koji bi željeli raditi nešto zanimljivo i korisno i pritom boraviti u prirodi, ali im treba mali poticaj, hrvatski nacionalni i parkovi prirode oglasili su da traže volontere. Ako vam ovo već sada zvuči primamljivo, čekajte da vidite detalje.


Park prirode Medvednica

Pridružite se volonterskom timu u Parku prirode Medvednica i postanite Medvednički anketar. Time ćete nam pomoći u istraživanju strukture i stavova posjetitelja Medvednice te unapređenju sustava praćenja posjećivanja i komunikacije s posjetiteljima.

Na Medvednici možete pomoći i u priređivanju tradicionalnih festivala tijekom godine i dati svoj doprinos promoviranju prirodnih i kulturnih vrijednosti, kao i pomoći u zaštiti vodozemaca Medvednice.

Žumberak

Na Žumberku se traže volonteri za prikupljanju vrijednih podataka o stanju kornjaša koji su potrebni u planiranju preporučenih smjernica za upravljanje područjima u kojima žive ovi sitni, ali bitni stanovnici naših šuma.

Papuk

Javna ustanova Park prirode Papuk kroz uspostavu nove turističke infrastrukture Eko kampa Duboka želi omogućiti populaciji školske djece nove edukacijske programe i produljenje boravka na višednevnim radionicama škola u prirodi za što su im prijeko potrebni volonteri.

Lonjsko polje

U Lonjskom polju traže volontere za uzgoj tradicijskog vrta a potrebno je čak pet osoba.

Telašćica

Prijavite se za volontiranje u Parku prirode “Telašćica” na Dugom otoku i pomognite u restauraciji stoljetnih maslinika i suhozida.

Mljet

Zaljubljenik ste u fotografiju i prirodu? Provedite tjedan dana na Zelenom otoku i donesite dašak umjetnosti u naš Park! Ovisno o dobu godine, imat ćete priliku dokumentirati živi svijet, aktivnosti u Parku, običaje i tradiciju, kulturne spomenike ili razna događanja.

Na Mljetu su potrebni i anketari posjetitelja Nacionalnog parka Mljet kako bi na temelju njihovih dojmova, mišljenja i prijedloga mogli poboljšati izbor i kvalitetu usluga koje su im na raspolaganju te unaprijediti razinu zaštite prirode.

Osin toga, na otoku Mljetu su dobrodošli i volonteri koji bi pomogli u izgradnji planinarskih puteva i čišćenju mljetskih uvala.

Papuk i Sjeverni Velebit

Ova dva parka prirode traže volontere za uzgoj i čuvanje planinskih biljaka. U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit rade na obnovi botaničkog vrta i treba ih svaka pomoć koju mogu dobiti, a na Papuku treba zaštititi budući botanički rezervat na brdu Turjak.

Risnjak

Pridružite se ekipi u Nacionalnom parku Risnjak i iskušajte se u izradi šindre – tradicionalnog drvenog pokrova prirodne ljepote. Uz to što ćete izučiti jedan stari zanat, pomoći ćete u popravku i pokrivanju krovova kuća u sklopu Parka.

Plitvička jezera

Dođite na Plitvička jezera – jedinstveni nacionalni park u srcu Europe i prirodno područje na Listi svjetske baštine – i pomozite u njegovom očuvanju. Jedino ćemo tako priču o njegovoj ljepoti i vrijednosti moći ispričati i pokazati svima onima koji ju još nisu čuli i vidjeli.

Kornati

Na Kornatima traže volontere za praćenje i popisivanje dupina i galebova što su svakako poslovi iz snova. Pomozite u očuvanju ovih lijepih životinja u jednom od naših najljepših nacionalnih parkova.

Sve detalje o mjestima na kojima možete volontirati, kao i detalje o prijevozu, smještaju, zadacima i kontakt osobama, pronađite na ovom linku.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP