Prati nas

Aktivno starenje

Profesor Žunec besplatno popravlja bicikle

Zagreb jedini na svijetu ima bivšeg ravnatelja tajnih službi koji građanima besplatno popravlja bicikle i uči ih kako da to sami rade. Kaže, riječ je o diverziji protiv anomalija društva u kojemu živimo.

Objavljeno

|

foto: BigStock

Biciklopopravljaona je besplatan servis za bicikle koji je pokrenula Zelena akcija. Svojeg ljubimca možete dovesti na zamjenu gume, zatezanje lanca ili kakav drugi servis, svakoga četvrtka poslijepodne u njihovu radionicu u Frankopanskoj 1.

No nije to glavni razlog zbog kojeg vam spominjemo Biciklopopravljaonu. Naime, među većinom studentima koji ovom projektu daruju svoje slobodno vrijeme i ljudima besplatno popravljaju bicikle, našao se i jedan stariji gospodin, javlja Večernji list. Radi se o Ozrenu Žunecu, redovnom profesoru na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i bivšem šefu HIS-a (Hrvatske izvještajne službe) u vladi Ivice Račana. Kako kaže, bicikl mu je strast još od mladih dana. Neko ga je vrijeme zapostavio zbog drugih obaveza, no sada mu se vraća kroz projekt Zelene akcije i njihov besplatni servis.

Sve je počelo na studentskim prosvjedima 2009. kada je ispred Filozofskog fakulteta vidio studenta koji besplatno popravlja bicikle svojim kolegama. Ideja mu se svidjela i odlučio mu se pridružiti. Kako kaže, na besplatno popravljanje bicikala gleda i kao na svojevrsni politički akt: „Nije sve na ovom svijetu samo novac i profit. Popravljajući bicikle, vraćam nešt zajednici. To je moj društveni angažman“, kaže Žunec i dodaje kako bi se svi trebali više okrenuti društveno korisnom radu i solidarnosti, a jedan od načina da to učinimo je i kroz ovakve volonterske akcije.

Ozren Žunec (foto: MojeVrijeme.hr)

Ozren Žunec (foto: MojeVrijeme.hr)

“Projekt “Biciklopopravljaone” u kojem sudjelujem i jednom tjedno u zagrebačkoj Frankopanskoj ulici volonterski popravljam bicikle građanima moj je osobni odgovor na pitanje kako se čovjek danas može korisno angažirati u društvu. Čini mi se da je volontiranje jedan od najboljih načina da pokažete solidarnost s drugim pripadnicima zajednice, pokazujući im kako se popravlja bicikl. To je stroj koji je veoma lako održavati u vlastitoj režiji, izuzet je od stvari u kojima trebamo nečiju tuđu pomoć a što predstavlja ekonomiju. Bicikl nije ekonomija i ugodno se osjećam u angažmanu koji poručuje da nije sve na ovome svijetu za novce i za profit. Dobro je kad se iz svog viška energije, znanja ili vremena može odvojiti nešto za druge ljude i na taj način povećati društvenu solidarnost koja nam u ovom neoliberalnom kapitalizmu svaki dan sve više iščezava. Moglo bi se reći da je naša “Biciklopopravljaona” jedan model diverzije protiv anomalija suvremenog sistema. (Ozren Žunec za Slobodnu Dalmaciju, 5. srpnja. 2014.)

Biciklopopravljaona je otvorena svakoga četvrtka od 17 do 20 sati.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.