Prati nas

Mozaik

Sreća na dva kotača

Biciklom svaki dan prijeđe desetke kilometara, iako joj je 90 godina

Gospođa Elena Galvez (90) svaki dan biciklom prijeđe više od stotinu kilometara kako bi u susjednom mjestu prodala svoje proizvode. Biciklom se služi jer nema novca za auto, no u toj nesreći ima i malo sreće. Naime, Elena smatra da je za njezino dobro zdravlje zaslužan upravo bicikl.

Objavljeno

|

Elena Galvez (screenshot: AJ)

Pretoplo vrijeme za ovaj dio godine ne veseli baš sve, no biciklisti se ne žale. Ubrajate li se i sami među obožavatelje vožnje na dva kotača, bit će vam zanimljiva sljedeća priča.

Ako nešto Elena Galvez (90) iz Čilea ne voli čuti, to je da je prestara za vožnju biciklom. Ova vitalna gospođa živi sama sa svojim kokošima u predgrađu grada Cerrillosa. O godinama ne razmišlja i pedalira tridesetak kilometara dnevno, često puta i više.

Gospođa živi teško, a siromaštvo u njezinom kraju nije nepoznanica. No Elena se ne žali već svaki dan skuplja jaja svojih kokoši i muze mlijeko svoje četiri krave te se vozi do obližnjeg grada Rengo kako bi prodala što ima. Ponekad posjećuje i prijatelje u gradu Requínoa.

Jedino prijevozno sredstvo kojim se gospođa Elena služi je stari bicikl. Kaže i kako je upravo bicikliranje zaslužno za to što je i u dubokoj starosti zdravlje još jako dobro služi.

“To je prava rijetkost da netko u tim godinama još uvijek vozi bicikl. I na takve udaljenosti”, kaže Elenin susjed, Arturo Pinto. “Bez mog bicikla meni nema života. To je moj prijatelj, drug i partner”, odgovara Elena. A i biciklu je gotovo 50 godina!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.