Prati nas

Vijesti

Milanović o kraju mirovinske generacijske solidarnosti

Premijer Zoran Milanović poručio je danas umirovljenicima kako sustav generacijske solidarnosti na primjeru njihove generacije “igra zadnji puta” u novijoj hrvatskoj povijesti, jer slijede nova pravila po kojima će se za mirovinu morati zaraditi na drugi način.

Objavljeno

|

Zoran Milanović (foto: vlada.hr)

“Generacijska solidarnost se na primjeru vaše generacije igra zadnji puta u novijoj povijesti ove zemlje, a nakon toga dolaze nova pravila pa za svoju mirovinu i za mirovinu mojih vršnjaka i mlađih od mene morat ćemo zaraditi na neki drugi način”,  istaknuo je premijer Zoran Milanović kao gost na 11. redovnoj izvještajnoj skupštini Hrvatske stranke umirovljenika (HSU). Dodao je da će država, i kada ne bude sustava solidarnosti, uvijek biti tu “da uskoči jer ne može dići ruke od svega”, ali će se morati igrati po nekim drugim pravilima, javlja Hina.

“Jesmo li zato što smo više od milijardu kuna više u ove nepune tri godine odvojili za indeksaciju mirovina klijentelisti ili vodimo jasnu politiku? Na stvari je ovo drugo”, kazao je premijer. Klijentelizam se, rekao je, obraća direktno, manjoj grupi, koketira s njom i kupuje. “To ne mora čak niti biti kriminal, ali je moralno i ekonomski neprihvatljivo, a ovo što mi radimo je moralno prihvatljivo, a ekonomski nužno”, ustvrdio je premijer. Poručio je i kako 1,3 milijuna umirovljenika nisu ničija privatna parcela.

Moramo štedjeti i ulagati, moramo preuzeti određene kreativne rizike i to je rizik moje generacije.

“Nitko na njihovu podršku kao jedinstvenog biračkog tijela ne može računati i stoga ono što radimo, radimo iz uvjerenja i osjećaja dužnosti i ne možemo biti sigurni što će biti za 20-30 godina”, naglasio je. Milanović je kazao kako sustav drugog mirovinskog stupa, tzv. kapitalizirane štednje, ne bi nazvao neoliberalnim eksperimentom, te da ako u određenoj mjeri to i jest, treba pustiti da o tome odluči generacija koje se to tiče. Alternativa je, ocijenio je, da se sve prebaci u prvi stup i da za 30 godina, kada bude još više starijih građana, više nema za mirovine.

“Moramo štedjeti i ulagati, moramo preuzeti određene kreativne rizike i to je rizik moje generacije”, ustvrdio je premijer i dodao da, kada govorimo o dostojanstvenom životu umirovljenika, njega nije bilo ni ranije, a nema ga ni danas. Istaknuo je da građani imaju sva očekivanja od Vlade, ali da ona ne može biti odgovorna za sve. “Tu razinu odgovornosti ćemo morati spuštati prema ljudima i regijama, zajedno sa novcem koji ide s tim, ali i obvezama”, naglasio je Milanović. Osvrćući se na rad Vlade u proteklom razdoblju poručio je: “Mi nismo ispunili sva očekivanja, ali smo radili na tome da ih ispunimo i ispunit ćemo ih u ovom ili sljedećem mandatu”.

Osvrnuo se i na prikupljene potpise za referendum protiv monetizacije autocesta, poručivši kako će Vlada poštivati odluku naroda, “pa i onu nerazumnu”, jer su pravila o referendumu takva kakva jesu. “Ne valjaju, ali dok su na snazi ja ću ih prvi poštivati. No, moja je dužnost da upozoravam na posljedice bez imalo bijesa i bez previše strasti”, rekao je Milanović.

Na skupštini HSU-a gostovaro je i predsjednik Ivo Josipović, koji je zahvalio na potpori te stranke njegovoj kandidaturi za novi predsjednički mandat te poželio HSU-u da ostvari zadane ciljeve jer su to i zajednički ciljevi. “Nema društva koje može prosperirati, a da nije utemeljeno na pravdi”, rekao je Josipović i dodao kako oni koji su svoj život utkali u sve nas, moraju imati dovoljno prihoda za starost.

“Cilj nam je bio i ostaje očuvanje mirovina naših građana, jer oni zaslužuju dostojanstvo”, poručio je čelnik HSU-a Silvano Hrelja. Na izvještajnoj skupštini HSU-a bit će izmijenjen Statut te popunjena neka stranačka tijela.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.